Fémkábel és villanyoszlop illegálisan

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei mintegy egymillió forint bírságot szabhatnak ki azoknak a fémkereskedőknek, akik engedély nélkül vettek át erősáramú magasfeszültségű kábeleket, és alumínium villanyoszlopot.

A NAV pénzügyőrei razziát tartottak fémkereskedők telephelyein a fővárosban és egy Pest megyei településen. Az ellenőrzéskor több szabálytalanságot is feltártak. A kereskedők nem az előírtaknak megfelelően tárolták az átvett fémhulladékokat, azok nem válogatták szét fajtánként. Több esetben összekeverték, és így nem lehetett azokat fajtánként megkülönböztetni. Egyik helyszínen alumínium erősáramú kábelt és villanyoszlopot is találtak, míg a másik telephelyen több mint fél tonna különféle alumínium kábel (földkábel, magasfeszültségű kábel, légfeszítő, légkábel stb.) került elő, melyek eredetét a kereskedő semmilyen okmánnyal nem tudta igazolni.

Az egyik fémkereskedő az ún. érzékeny fajkódú termékek átvételét engedélyező vámhatósági jóváhagyást sem tudta bemutatni. A pénzügyőrök megállapították, hogy azokat a fémkereskedő, mint fémhulladék-huzal vette át egy magánszemélytől. Kiderült, hogy az egyik fémkereskedő a fémhulladékokat úgy szállította, hogy az okmányokon nem tűntette fel – többek között – a feladó adatait, a fémkereskedelmi engedély számát, az adószámot, és a szállító gépjármű adatait sem.

A NAV a telephelyeken talált több mint 700 kilogramm érzékeny fajkódú kábeleket és villanyoszlopot lefoglalta és az ügyben a sorozatos szabálytalanságok miatt mintegy egymillió forint bírságot szab majd ki. Vizsgálat indult továbbá az alumíniumkábel és a villanyoszlop eredetének megállapítása érdekében is.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá