Ilyen a pásztorok világa

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

[ad 1]

A pásztorok mindennapjait ismerhetjük meg a József Attila Múzeum ma megnyílt kiállításával. A tárlaton az életforma tárgyi kultúráját nézhetjük meg, de a megnyitóra jutott szellemi is, hiszen Nagy Gábor játszott bőrdudán, valamint felléptek a csanádpalotai Toportyánok.

82460676 14534536

A december 20-ig látható bemutató az élő pásztorhagyományokat mutatja meg, ezt a vidéket ma is jellemzi ez a foglalkozás, életforma. Korábban Békés megyéből egészen Szegedig hajtották az állatokat egyetlen szántatlan területen. Napjainkban fogyóban vannak a legelők, de a pásztorság ezt túlélte és áthozott több dolgot a régi korokból.

– Gazdálkodási sajátosságaira szükség van a mai világban, ami szenved a fenntarthatatlan dolgoktól – jelentette ki Harangozó Imre tanár, néprajzkutató. Mint fogalmazott, ez egy évezredes hagyomány, ami apáról fiúra, anyáról lányra száll. – Bár ezek most kiállítási tárgyak, ez nem egy lezárt múlt, hanem egy élő jelenség – tette hozzá.

Az eszközök között láthatunk olyanokat, amit a tejföldolgozáshoz használnak, ostorokat, kolompokat, csengőket, pásztorbotot és különböző viseleteket.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá