Nemzetközi nagymester lett a makói sakkozó

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

[ad 1]

Nagy sikert ért el Mihók Olivér, az ASS-Makói SVSE sakk szakosztályának versenyzője: 22 évesen nemzetközi nagymester címet szerzett. A titulus eléréséhez a 2500-as élő-ponthatár egyszeri átlépése és három nagymesteri norma teljesítése kellett. 

25611057Olivér (alsó sor, balról a második) a V. Juhász Károly Emlék Sakkversenyen

– Egy régi álmom vált ezzel valóra, hosszú évek munkája van benne – fogalmazott Mihók Olivér a nemzetközi nagymesteri címe kapcsán.

Az elismerés egy egész életre szól, azaz nem lehet elveszíteni. Több külföldi versenyre meghívhatják az illetőt, külföldi csapatok érdeklődhetnek iránta, leendő tanítványok kereshetik meg. – Ahogy édesapám szokott fogalmazni, a nagymesteri cím megfelel egy diplomának. Nagymesterként el lehet gondolkodni egy esetleges profi sakkpályafutáson – jelentette ki a sportoló.

A nagymesteri normát olyan versenyen lehet elérni, amely megfelel FIDE által előírt feltételeknek és itt kimagasló (2600-as) teljesítmény kell nyújtani. Olivér az első normáját 2010-ben, a másodikat 2014-ben, a harmadikat pedig idén augusztusban csinálta meg.

Hiányzott valami

Olivér első és a második normája között több év telt el és felütötte a fejét a gondolat, hogy sosem lesz belőle nagymester. – A tudásom megvolt hozzá, éveken át játszottam a makói NB1-es csapat éltábláin, egy két kivétellel tartottam magam az erősebb játékosok ellen. Élő pontszámom is közel volt a 2500-hoz. Ám mégis hiányzott valami – mesélte. – A 2014-es siker teljesen váratlanul ért. Ez megadta a löketet az utolsó normámhoz. Köszönöm a családom, édesapám (Mihók László sakkozó, FIDE -mester) folyamatos támogatását, edzőim lelkiismeretes munkáját és barátnőm biztatásait, aki végig hitt bennem.

99729062,,Hogy állnak a többiek?”

Félig már makói

A sakkozó eredetileg budapesti származású, hatodik éve erősíti a Makót. – Nagyon szimpatikus és hangulatos város, mindig szívesen jövök csapatbajnokságokra. A Hagymatikum is fantasztikus élmény – árulta el.

(fotók: facebook)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá