Jönnek a nemzeti italboltok?

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

[ad 1]

Olyan törvénymódosításokat tárgyalására készül tavasszal a parlament, melyekkel megágyazhatnak a nemzeti italboltok bevezetéséhez – derül ki a Figyelő legújabb számából.

A nemzeti italboltok létrehozásának terve az elmúlt évek során többször is megjelent a sajtóban, konkrét lépések azonban eddig nem történtek. A parlament holnapján lévő listából azonban kiderül, hogy a kormány a jövedékiadó-törvény módosítására készül, ezzel pedig lehetőségük nyílhat arra is, hogy az alkoholos italok árusítását is állami monopóliummá tegyék.

“A kormány annyira jól teljesít, hogy 2016-ban elhozhatják Magyarországra az 1920-as évek Amerikáját, ahol hatalmas méreteket öltött a szeszcsempészet. Megjelenhetnek a 300 milliárdos piacot uraló fideszes Al Caponék, akik legálisan árusíthatnak alkoholt, és megjelenhetnek azok is, akik uralni fogják a feketegazdaságot”

– reagált a hírekre csütörtöki sajtótájékoztatóján Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A politikus emlékeztetett: a kormány sokáig tagadta, hogy állami monopóliummá tenné az alkoholos italok árusítását, 2014-ben is kijelentették, hogy ennek bevezetése nincs napirenden, a következő parlamenti ülésszakra beadott programban azonban szerepel a jövedékiadó-törvény módosítása, ami nagy valószínűség szerint ennek kíván megágyazni.

Szilágyi úgy véli, amennyiben a Fidesz ezt megteszi, akkor a dohánytermékek piacának megváltoztatásához hasonlóan ebben az esetben is súlyos következményekkel kell számolni: munkahelyek szűnhetnek meg, azok a kisboltok pedig, melyek a dohánytermékek árusításának tiltását még átvészelték, most lehúzhatják a rolót. A lépés tehát nemcsak azokat érintheti, akik alkoholt vásárolnának, hanem azokat is, akik csak tejet és kenyeret szerettek volna venni.

A képviselő szerint a dohánytermékekhez hasonlóan a feketekereskedelem növekedése is borítékolható. Előbbit kapcsán a kormány sikerpropagandát folytatott, mondván, jelentős mértékben csökkent a dohányosok száma, az eladott dohánytermékek száma viszont első sorban nem ettől csökkent, hanem attól, hogy az emberrek a feketepiac felé fordultak – mutatott rá Szilágyi, aki úgy véli, ugyanez a forgatókönyv várható a szeszes italok árusításának esetleges állami monopóliummá tételét követően is. A politikus hozzátette: az alkoholizmus visszaszorítása fontos, ám ennek a törvénynek semmi köze nem lenne hozzá.

A Jobbik világos választ szeretne kapni a Fidesztől arról, hogy valóban a kormány napirendjére került-e az alkoholkereskedelem monopóliumának és a nemzeti italboltok rendszerének bevezetése.

(alfahir.hu)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá