2020-ig megépülhet a harmadik híd Szegeden

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

[ad 1]

Elkészült a környezetvédelmi tanulmány, zöld utat kapott a déli híd megépítése Szegeden. A megyeszékhely harmadik tiszai átkelője a Bécsi körutat köti majd össze a Temesvári körúttal. A híd a tervek szerint egyszerre biztosítja majd a közúti és a vasúti közlekedést a folyó felett, így létrejöhet a Budapest-Szeged-Temesvár nemzetközi vasúti folyosó is.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tavaly december végén kapta meg a környezetvédelmi engedélyt a vegyes forgalmú tiszai híd építésére. A Szeged két oldalát összekötő átkelőt a NIF Zrt, a Magyar Államvasutak Zrt. és az önkormányzat közösen építi. A városi büdzséből a hídfeljárókat kell kigazdálkodni a Tisza két oldalán, amely várhatóan három milliárd forintba kerül majd.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester elmondta, mindenképpen szükséges, hogy a város továbbra is részese legyen ennek a projektnek. Az előzetes egyeztetések során felmerült az, hogy a város a hídra vezető utakat finanszírozná a Területfejlesztési operatív Programban elkülönített 34 milliárd terhére – tette hozzá az alpolgármester.

Az elsődleges tervekben még kétszer két sávos útról és dupla vasúti sín építéséről volt szó. A forgalmi vizsgálatok azonban azt mutatták, hogy a harmadik szegedi hídon elegendő a 2×1 sávos közút, az egyvágányos nagyvasút, a mindkét oldalon kialakított járda, valamint az egyirányú kerékpárút kialakítása.

Nagy Sándor kiemelte, a 2 x 2 sáv kialakítása olyan mértékű többletköltséget jelentene, amely miatt a híd megvalósíthatósága nem sikerülne. A hídnak egy megtérülő beruházásnak kell lennie, ehhez készül egy költséghatékonysági tanulmány. Nem lehet trükközni a számokkal, hiszen ezt Brüsszelben jóvá kell hagyni – mondta.

A déli Tisza-híd megépítése várhatóan 40 milliárd forintba kerül majd. A kormányhatározat szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter feladata a vegyes forgalmú átkelő megépítésének előkészítése és megvalósítása 2020-ig. A beruházáshoz a minisztereknek kell biztosítani a közösségi támogatási és hazai forráskeretet. A tervek szerint az önkormányzat a szegedi oldalon az új klinikai tömb környezetében technológiai parkot, míg Újszegeden, a hídfőnél Tisza Park néven városrészi központot alakít ki.

Úgy tűnik, a Fidesz választási kommunikációjával ellentétben mégis érkeznek fejlesztési pénzek a nem fideszes városokhoz.

(szeged.hu nyomán)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá