Vigyázat, sok a kamu használtautó-hirdetés

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

[ad 1]

Pörög a használtautó-piac. Egyetlen nap alatt több ezer használtautó-hirdetés kerül fel a különböző internetes oldalakra. Vannak azonban hirdetések, amelyek nem eladó gépkocsikat, hanem körmönfont csalókat rejtenek. A pechesebbek több százezer forintot is bukhatnak.

A háziorvosként dolgozó Tamási József is majdnem pórul járt. Nagyobb autót keresve akadt a németországi apróhirdetésre. A hazai hirdetéseknél jóval kedvezőbb áron, majdnem a feléért kínálták a gépkocsit. Miután nem sikerült felvennie a kapcsolatot az eladóval a megjelölt telefonszámon, váltottak néhány e-mailt. Az autón nem volt rendszámtábla – mondta a háziorvos. Az eladó azt írta, hogy jelenleg Svédországban van, de miután ő is érdekelt az üzletben, ha Tamási József átutalja neki a vételárat, elküldi a kocsit Kecskemétre.

A titokzatos eladó küldött egy teljes leírást az autóról, valamint néhány hivatalosnak tűnő – aláírással, pecséttel ellátott – levelet. Minden valóságosnak tűnt – állítja az orvos, akinek 2700 eurót, azaz több, mint 800 ezer forintot kellett volna utalnia. Minden levelét úgy írta alá, hogy odaírta a céget is, a lanearchitechs.com-ot adta meg mint vállalatának hivatalos honlapját – mesélte. A honlapon – amit azóta már nem is lehet elérni a neten – nem szerepelt telefonszám. Így Tamási József végül úgy döntött, hogy előre nem utal egy fillért sem.

A Használtautó Kft. főszerkesztője, Katona Mátyás szerint külföldi oldalakon feltett hirdetések között jó eséllyel lesz átverős hirdetés. Minden ötödik vásárló külföldről vesz használt gépkocsit – ezért aztán egyre többen szaladnak bele átverős hirdetésekbe.

Az M1 Kosár című műsorában bemutatott, név nélkül nyilatkozó fiatalembert viszont sikerült több mint 700 ezer forinttal átvágni. Hirdetést adott fel egy portálon, és egy külföldi érdeklődőtől kapott e-mailt. A magát vásárlónak beállító szélhámos azt írta, hogy külföldön venné át az autót, amit ún. kocsiküldő szolgálattal juttasson el hozzá a fiatalember. Azt állította, hogy az autó vételárát már letétbe helyezte és ezt különféle hivatalosnak tűnő dokumentummal bizonyítani is próbálta. Majd elkérte a szállítás költségeit is. Az átvert fiatal – mivel minden valósnak tűnt – el is utalta a pénzt. A vásárló egy európai volt, a pénzt mégis egy amerikai cégnek, egy latin nevű nőnek kellett utalni – mondta az átvert fiú. A magyar fiatalember ekkor kapott még egy levelet, hogy drágább a szállítási költség, utaljon még egyszer – így is tett. Az érdeklődő azonban felszívódott. Kiderült, semmit nem utalt sehova. A magyar fiatalembert több mint 700 ezer forinttal verték át, a letétbe helyezett vételárról szóló papírok, pecsétek, közjegyzői tanúsítványok ugyanis egytől egyig ügyes hamisítványok voltak.

A használtautó-vásárlás egyébként sosem rizikómentes. A hibák egy része ugyanis kívülről nem látszik: mint például a karambolok nyomai. Vendégh András mérnök szerint a festékréteg vastagsága mindig többszöröse a gyári értéknek, ha az autó karosszériáján már valamit javítottak. A gyári festék körülbelül száz mikron vastagságú – tette hozzá. A sérült és javított elemen viszont sokkal vastagabb a festék, majdnem 400 mikron. Az ilyen gépkocsi akár százezrekkel kevesebbet ér. Mindenképpen be kell nézni az autó alá is. “Más hangja van egy ép, egészséges elemnek, és más ha korhadt vagy más anyagból van.”

(hirado.hu)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá