A Jobbik makói alelnöke szerint a földárverés tükrözi a Fidesz gondolkodásmódját

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

[ad 1]

Szabó Róbert, a Jobbik Makói Alapszervezetének alelnöke racionálisnak érzi a kisebb földterületek árverezését, ám úgy véli, a három hektárnál nagyobbakhoz Fideszhez lojális emberek jutottak hozzá – mondta el véleményét portálunknak adott interjújában.

A ,,Földet a gazdáknak” programmal a kormány azt szerette volna elérni, hogy azé legyen a föld aki megműveli, ne spekulánsok, külföldiek kezébe kerüljön, erősödjenek a család birtokok. Szabó Róbert, a Jobbik makói alelnöke szerint ésszerű, hogy a kis parcellák összevonásával hatékonyabban tud gazdálkodni egy földtulajdonos.

A termőföld, mint nemzeti vagyon

– A termőföldterületek csökkenése, a túlnépesedés olyan helyzetet idézhet elő, hogy a termőföld lesz az ,,új arany” – fogalmazott Szabó, majd hozzátette: élelmiszerbiztonsági és munkahelyteremtési szempontból egy igazi ütőkártya a mindenkor kormányok kezében.

Szerinte a kormány ígéretei nem minden esetben teljesültek az árverésekkel kapcsolatban:

1.Külföldiek kezébe kerültek magyar földek. Olasz, osztrák, holland állampolgárok nyertek több száz hektáros területeket, bár az elővásárlási joguk még a jövő kérdése.

2.Olyan területeket vásároltak egyes emberek, amely szélsőséges esetben 2051-ig, más általi haszonbérleti szerződés alatt állnak. A spekulánsokat a várható bérleti szerződésben foglalt díj felemelése és a föld árának drasztikus megemelkedése motiválhatta, akik között kormány- és Fidesz tagok is vannak. Szabó szerint vérlázító, hogy az állam egy kedvezményes hitellel (2%) is segítette a licitálást.

3.A területek ára több száz millió forint volt, a vételhez szükséges 20%-os önrész eleve kizárta a kis családi gazdaságokat, hogy eredményesen licitáljanak. Elképzelhető, hogy egy kistelepülés földterületei 2-3 személy tulajdonába kerültek, valóságos nagybirtokok jöttek létre. Szabó Róbert véleménye szerint ezáltal sérül az a törekvés, hogy egy helyben lakó gazdálkodó, többgyerekes család földet kaphasson hosszú távú bérletre.

Földmutyi

Összesen 41 ezer kisebb és 11 ezer nagyobb földrészlet került új tulajdonba. – Ez az intézkedés hűen tükrözi a Fidesz stratégiáját. Morzsákat szór szét az átlagemberek között, míg a zsíros falatokhoz ők és a hozzájuk hű emberek jutnak hozzá – összegezte a földárverést a Jobbik helyi alelnöke.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá