Kevés a vér Makó környékén

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

[ad 1]

Számos kiszállásos véradást szervezett a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete az elmúlt időszakban. Több helyszín is jól teljesített, ám egyre többen érik el a 65 éves korhatárt és kevés az utánpótlás.

Éves terv alapján szervezik a kiszállásokat munkahelyekre, intézményekbe, ezek általában kedden vannak. Legutóbb Földeákon, Kiszomboron és a Makói Rendőrkapitányságon voltak. – Földeák az egyik legaktívabb véradó település. Jóval meghaladták a várt mennyiséget, de Apátfalva és Csanádpalota is jól teljesít – tudtuk meg Vass Sándorné területi vezetőtől.

Néhányszor előfordul, hogy történnek terven felüli véradások, ennek megszervezésében a Givaudan és a Contitech jár az élen, jelenleg pedig a Makói Általános Iskola Bartók tagintézményébe, valamint a József Gimnáziumba, a Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskolába és a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskolába szervezik a kitelepülést.

Ami a megoldás, az a probléma is

Az iskolai véradásokon sok jelentkező van, bátran adnak vért a fiatalok, ám ha továbbtanulnak, esetleg el is költöznek akkor nem Makón fognak a későbbiekben embertársaikon segíteni. – Sajnos többen érik el a korhatárt, mint amennyien csatlakoznak. Időarányosan tekintve nem értük el az idei tervet – mondta Vassné. Sajnálja, hogy a munkahelyek nem támogatják úgy ezt a folyamatot a munkaidőben, mint régen.

Pedig igazán csábító ajánlattál várják a véradókat: fürdőjeggyel, 500 forintos több mindenre beváltható utalvánnyal és 10.000 forintos üdülési utalvánnyal.

Ki adhat vért?

Bárki 18-65 év között, minimum 50 kilogrammos testsúllyal. Kérdőív kitöltés után hemoglobin szint mérés, orvosi vizsgálat és ha mindhárom rendben volt, akkor már adhat is az illető. Fontos megemlíteni, hogy a véradás nem egyenlő a vérvétellel. Ilyenkor kifejezetten szükséges bőségesen reggelizni, inni előtte.

(fotó: archív)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá