A kormány belátta, hogy népszavazás kell a bevándorlási kvótáról

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

[ad 1]

“A Jobbik üdvözli, hogy közel fél évvel a párt felvetése után a kormány belátta, hogy népszavazáson kell elutasítani a betelepítési kvótát” – mondta el Orbán Viktor bejelentésére reagálva budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel.

A nemzeti párt képviselője hozzátette, hogy a Jobbik ötpárti egyeztetést kezdeményez az ügyben, mert szerintük nemzeti sorskérdésről van szó, melyben hanyagolni kell a pártpolitikát. Az ellenzéki párt szerint konszenzuális módon kell egy Magyarország biztonságát szavatoló kérdést benyújtani.

Z. Kárpát elmondta, a Jobbik üdvözli a népszavazási kezdeményezést, és egyértelműen a “Nem” oldalán áll, tehát amellett, hogy Magyarországra hívatlanul ne lehessen idegeneket betelepíteni. Felidézte továbbá, hogy a népszavazás lehetőségét először Vona Gábor vetette föl, még egy tavaly szeptemberi felszólalásában, ám akkor a Fidesz elutasította az ötletet.

Jelezte, a folyamatok beindulásához szükséges alkotmánymódosító javaslatát tegnap nyújtotta be a párt, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

“Örülök, hogy a Fidesz-KDNP belátta, hogy egy országos népszavazás a megoldás arra, hogy a magyar választók hatalmas legitimációs erővel elutasíthassanak mindenféle kvótaszerű megoldást. Bárcsak minden kívánságunk ilyen gyorsan teljesülne.”

A pártközi egyeztetésen a Jobbik szeretne kizárni minden esetleges kiskaput, relokációs és visszatoloncolási lehetőséget, melyek Magyarországra nézve károsak lennének. Itt megjegyezte, hogy a Dublini Egyezményre nem vonatkozik mindaz, amiről a Fidesz jelenleg beszél.

A Jobbik az egyeztetésre további önálló javaslatokkal készül és reméli, hogy a többi politikai erő is nyitott lesz az egyeztetésre.

A Nemzeti Választási Irodánál lejátszódott “tragikomikus” eseményekre utalva Z. Kárpát kijelentette, a Jobbik szeretné, hogy

“ne csak a kormány, és ne csak a kormányfő, hanem Magyarország bármely polgára kezdeményezhessen népszavazást különféle kérdésekben – akár a vasárnapi zárva tartásról is – de magát a népszavazás intézményét is legalább a 2015-ös állapotába kellene visszaállítani.”

(alfahir.hu)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá