Kiáll Székelyföld autonómiája mellett a makói Jobbik

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

[ad 1]

Csütörtök este a Petőfi parkban tartott flashmobot a Jobbik Makói Alapszervezete, ahol gyertyát gyújtottak, majd Szabó Róbert, a párt helyi alelnöke mondott beszédet. Szerinte március 10-e, a Székely Szabadság Napja az autonómiaküzdelmek legfontosabb napjává vált.

– Székelyföld területi autonómiája az őshonos kisebbség védelme és hatékonyabb érdekképviselete céljából fogalmazódik meg. Nem sérti Románia területi egységét, sem alkotmányát – kezdte mondandóját Szabó Róbert. A 2009-ben megtartott Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlésen elfogadott elv szerint Székelyföld fel nem- és be nem olvasztható. – Csakis a történelmileg kialakult regionális határai közt, önálló hatáskörökkel rendelkező, autonóm közigazgatási egységként képzelhető el a jövőben – jelentette ki ezzel kapcsolatban az alelnök.

székelyföld

Ezek szellemében a Székely Nemzeti Tanács több dolgot is követel:

  • Székelyföld alkosson önálló fejlesztési és közigazgatási régiót!
  • Követelik Székelyföld autonómiájának törvény általi szavatolását.
  • Tiltakoznak a székely nép érdekeit sértő, létét fenyegető közigazgatási átalakítások ellen, alkotmányos jogainak megsértése ellen.
  • Követelik, hogy a román kormány kezdjen párbeszédet Székelyföld státuszáról a székely nép képviselőivel, a Székely Nemzeti Tanáccsal és a Székely önkormányzatokkal.

,,Az elmúlt időszakban a román államhatalom részéről felerősödött a székely jelképek üldözése, a jelképeket használó személyek és intézmények zaklatása, fenyegetése. A hatóságok korlátozzák a gyülekezési- és szólásszabadságot.”

– mondta Szabó, majd a következőkkel zárta gondolatait:

,,A székely nemzettársaink már megfogalmazták igényüket egy önálló autonómiára, amit nekünk kötelességünk támogatni. Nagyhatalmak ideiglenesen fizikai határokat emelhetnek közénk, de mi magyarok örökké összetartozunk, igaz hitben és hazában.”

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares