Parkosítanák a Juhász Gyula-emlékfa környékét

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

[ad 1]

1810 körül ültették a Juhász Gyula-emlékfát a Megyeház utcán; kora és kultúrtörténeti jelentősége miatt 1970-ben védetté nyilvánították. Napjainkra a téren megkopott a márványtábla felirata és a fa környezete is méltatlan állapotba került. Zeitler Ádám (Jobbik) önkormányzati képviselő parkosítást javasol, amelynek felmerülő költségeit képviselői alapjából fedezné.

DSCN1070

Juhász Gyula előszeretettel pihent meg a kocsányos tölgy árnyéka alatt a Megyeház utcán, innen kapta nevét az emlékfa, melynek tövében egy márványtábla örökíti meg ezt a történetet, az ültetés és a védetté nyilvánítás időpontját, illetve a fa fajtáját. Törzsének kerülete 4,63 méter, magassága 30-40 méter, koronája 25 méter átmérőjű, értéke 5,79 millió forint.

A fa környéke korához és jelentőségéhez mérten méltatlan állapotú, ezért Zeitler Ádám írásbeli javaslatban kéri, hogy újítsák fel az emlékkövet, a tavaszi munkák kezdetével végezzenek el parkosítást és helyezzenek ki padokat. A költségek fedezésére felajánlja képviselő alapjának szükséges részét.

Mit keresett Juhász Gyula Makón?

Juhász Gyula 1913-17 között tanított Makón a jelenlegi József Attila Gimnáziumban, ez idő alatt lakott a városban. Az alábbi kép a már nem álló Hollósy Kornélia Színház előtt készült 1924. szeptember 18-án, amikor egy felvonásban színre vitték ,,Szép csöndesen” című művét, valamint az est elé a költő prológust is írt.

012b_muveszetek2_clip_image006_0000Első sor: Juhász Gyula, Móra Ferenc, Réti Ödön
Hátsó sor: Espersit János, József Attila, Károlyi Lajos, Vertán Endre
(www.sulinet.hu)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá