Kossuth járt Makón, de biztos nem a Hajnal utcán szállt meg

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

[ad 1]

Többek között a címben olvasható legenda is szóba került a Szirbik Miklós Egyesület által szervezett várostörténeti sétán, mely 1849/49-hez kapcsolódott. A különböző helyszíneken történészek meséltek az egyes emlékek jelentőségéről.

Azért a mai napon, március 20-án tartották ezt a sétát, mert a forradalom híre ekkor érkezett meg Makóra 1848-ban, öt nap kellett tehát a hírek terjedéséhez. A szűk két órás túrán olyan helyeket látogattak meg, ahol valami emlékeztet a forradalomra: emléktáblákat, szobrokat érintettek.

Így a Hajnal utcai emléktábla után, – ami azt hirdeti, hogy ott vendégeskedett Kossuth Lajos ’49-ben, – a résztvevők átvonultak az államférfi szobrához, majd Dobsa Lajos és Návay Tamás mellszobrának érintésével megérkeztek a Petőfi-parkba, végül Horváth Mihály püspök, miniszter és Róka József, püspöki helynök emléktáblájánál ért véget a túra.

A legelső állomáson Gilicze János, egykori levéltáros elmondta: számos forrás alapján nem valószínű, hogy Kossuth akár 1-2 napot is eltölthetett volna a Hajnal utcai épületben.

Helyi szemszögből nézve Návay és Dobsa személye a legfontosabb, legérdekesebb. – Návay Tamás a forradalom egyik szervezője alakja, fővezére volt a környéken. Dobsa Lajos pedig Makón született, jelen volt a párizsi eseményeken, majd itthon tevékenyen részt vett a történésekben – árulta el Forgó Géza, a Szirbik Miklós Egyesület elnöke, az egyik előadó.

Rajta és Gilicze Jánoson kívül még Marosvári Attila és Zeitler Ádám mesélt el egy-egy történetet, illetve Tóth Tibor színművész szavalt verseket, ezzel is színesítve a túrát.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá