A Klik rendszere nem vész el, csak átalakul

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

[ad 1]

Az Országgyűlés Kulturális bizottságának ülésén a köznevelésért felelős államtitkár egyértelművé tette, hogy a Klik ugyan megszűnik, de az államosítás rendszere megmarad. Az is kérdés, hogy nem csökken-e az önkormányzatok beleszólási lehetősége az intézmények működtetésébe.

Meghallgatta az Országgyűlés Kulturális bizottsága Dr. Palkovics Lászlót, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkárát a köznevelési kerekasztal-tárgyalások helyzetéről. Az ülésen az államtitkár egyértelművé tette, hogy a Klik ugyan megszűnik, de a lényege, az államosítás rendszere megmarad.

Bebizonyosodott, hogy nem másról szól a nagy bejelentés, mint cselezésről, amivel megpróbálják lenyugtatni a pedagógusokat. Szinte biztosra vehető, hogy az egyébként minden bizonnyal az intézmények működtetését könnyítő bankkártyákkal, amelyeknek szabályrendszere heteken belül elérhető lesz, az iskolaigazgatókat próbálják majd lekenyerezni.

Ki lehetett érezni a bizottsági ülés kormánypárti felszólalóinak feszültségéből azt is, hogy nem tudják palástolni a tényt: a Klik megbukott, a kormány oktatáspolitikája évekig sötét zsákutcában tartotta az oktatásügyet.

Dúró Dóra, a bizottság jobbikos elnöke az ülés utáni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy bár a kormányzat formálisan megszünteti a Kliket, annak “csápjai” továbbra is megmaradnak a rendszerben. A központosítás, az államosítás logikája megmarad. A Jobbik szerint

az érdemi előrelépést az jelentené, ha az önkormányzatok megkapnák azt a lehetőséget a kormánytól, hogy ismét iskolafenntartókká válhassanak.

Az elmúlt hetekben a Valódi Nemzeti Konzultáció jegyében számos oktatásügyi megbeszélést folytató Dúró Dóra rámutatott továbbá, hogy korábban Lázár János is utalt arra, amire most az államtitkár által elmondottakból is lehet következtetni, miszerint az intézmények állami fenntartása mellett az is elképzelhető, hogy még a működtetést is elvehetik az önkormányzatoktól, vagy sokkal kisebb mértékben szólhatnának abba bele. Dúró Dóra éppen ezért a helyzet tisztázására szólította fel az államtitkárt.

“Felmerül a kérdés, hogy az államtitkárság mennyire veszi komolyan a tárgyalásokat?” – tette fel a kérdést végül, ugyanis kiderült, hogy a kormányzat úgy jelentette be az átalakítások módját, hogy a kerekasztal-tárgyalások még zajlanak.

(alfahir.hu)

[ad 2]

 

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá