Honvéd tervei, civil szervezetek pályázatai, a Számvevőszék hiányosságai a makói testületin

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 9 perc

[ad 1]

A roma önkormányzat elnöke nem tud teljesen azonosulni Honvéd rehabilitációjának terveivel; Zeitler Ádám (Jobbik) szerint érződik a politikai hovatartozás a civil szervezetek városi támogatásánál; az Állami Számvevőszék szerint hiányosságok voltak a Víziközmű működésekor, Marosvári Attila (PSZM) szerint az új vezetés alatt is előfordultak hasonlók – testületi ülés volt Makón.

A nap első pozitívuma: Gáspár Sándor (MSZP) felépült, újra itt van a fedélzeten!

DSCN1533

13:13 Farkas Éva Erzsébet polgármester ismertette a napirendet. Ez alapján nem lesz rövid a mai nap.

13:14

Napirend előtti felszólalások

Weszelyné Véghseő Henriett Mária (Fidesz) méltatja a Móra-kiállítást, valamint ismereti, hogy mozgássérült játszótérre lenne igény a makóiak részéről. Szerinte összesen 3-4 millió forintba kerülne. Czirbus Gábor alpolgármester (Fidesz) elmondta: jövő hét közepére teljesen elbontásra kerül a Vasas-pálya nézőtere, régi öltözője. Kovács Sándor (Fidesz) a Makó-Maroslele kerékpárút jelentőségéről beszél, valamint, hogy idén megvalósul a Návay-szobor, jövő májusra pedig az országzászló. Zeitler Ádám (Jobbik) a Návay-emlékverseny legfrissebb híreit ismerteti. Dr. Sánta Sándor (Fidesz) az önkormányzat szociális támogatásairól tájékoztat.

13:27

Polgármesteri tájékoztató

Dr. Török Miklós (DK) arra kíváncsi, hogy a Polgári-bált támogatta-e a város. Válaszban elhangzott, hogy ,,biztosították a feltételeket”, gyanítjuk hogy a helyet adták. Török tartózkodásával elfogadták a beszámolót.

13:31

Alpolgármesteri tájékoztató

Török kíváncsi, hogy alpolgármesterként, vagy helyi Fidesz elnökként tett látogatást a város határában Czirbus Gábor. Az érintett elmondta, hogy alpolgármesterként informálódott a helyszínen, a migráns-helyzet miatt. Sánta szerint elképesztőek azok a magyarázatok, amelyek mentegetik a migráns-támadásokat az európaiak ellen. ,,Képviselő úrnak felkéne ajánlani a családját áldozatnak, ha ennyire támogatja a menekülteket” – mondta Töröknek. Dr. Török Miklós:

,,Eltértek a tárgytól, nem erről beszéltem. Külön kellene választani az alpolgármesterséget és a Fidesz elnökséget. Én sem szeretnék illegális bevándorlókat.”

13:38 Juhász Péter könyvvizsgáló ismertette a Makói Gyógyfürdő Kft. átalakulását, melynek során három beszámolót vizsgáltak, hibát nem találtak. A határozatot elfogadták.

13:42 Tájékoztató a közbiztonsági tanácsnok, azaz Gáspár Sándor tavalyi munkájáról. Kádár József, Toldi János, Weszelyné és Sánta (mind a négy Fidesz) kérdéseire elhangzott: mindig megtárgyalják a makói rendőrkapitánnyal a bűneseteket, a Katasztrófavédelem és a Rendőrség a következő hónapokban tart beszámolót.

13:48

Beszámoló a Makói Egyesített Népjóléti Intézmény szakmai munkájáról és gyermekvédelmi tevékenységéről

Ezeket Tóthné Balázs Andrea intézményvezető mutatja be. Dr. Sánta Sándor örül, hogy sikerült elhívni dr. Zacher Gábort egy előadásra Makóra, Weszelyné szerint is remek munkát végeznek. Az intézményvezető Czirbus kérdésére válaszolva elmondta, a Kálvin téri és a Búza utcai van bölcsőde teljes kapacitással működik, de a szülők döntik el, hogy melyik épületbe járjon a gyermekük. Toldi János szerint az értelmi fogyatékosoknak is lehetnének programok, illetve, hogy a hajléktalan-problémát meg kellene oldani.

DSCN1534

14:09

Tájékoztató az EDF-Démász, a Sistrade Kft., az ENKSZ Észak-Dél Regionális Földgázszolgáltató Zrt. és az Alföldvíz Zrt. szolgáltatási tevékenységéről

A Démász írásbeli beszámolójához nem érkezett kérdés, elfogadták a képviselők. Kovács Sándor a Sistrade Kft. kapcsolattartójától kérdezi, hogy egy közvilágítás rehabilitáció megvalósulhatna-e Makón, nem horribilis áron és jó minőségben. 592 hiba volt tavaly, ezek késedelmes javítása miatt bruttó 400.000 forint kapott a város. A cég képviselője elárulta, hogy egy vállalat foglalkozik a felméréssel, tervezéssel, őket ajánlja, de jelenleg nincs uniós pályázat.

Az Alföldvíz Zrt. jelen lévő képviselője elmondta, közel 80% a lakossági vízfogyasztás, a szennyvíz-elvezetés közel 60% lakossági Makón. Dr. Hadik György (Fidesz) szerint probléma, hogy kétfajta szennyvíz-rendszer van, a nyomott rendszerű áramot használ, de ez nincs feltüntetve a számlán és csak egyfajta szerződés köthető, így ez nincs rögzítve. Török elmondta, hogy egy makói lakosnak két vízórája van és ki kell cserélnie 9.000 forintért, ez korábban 6.000 volt. Azt kéri, csökkentsék a díjakat.

,,Ha írásban küldik a lakosok a csereigényt, akkor kevesebbe kerül”

– fogalmazott a divízióvezető.

A földgázszolgáltatótól nincs jelen senki és bizottsági ülésre sem jutottak el. Az írásbeli beszámolójukat elfogadták a fideszesek és Marosvári Attila (PSZM), Zeitler és Török tartózkodott, Gáspár nemet nyomott.

14:38

Pályázat benyújtása Honvéd városrész felújítására

A pályázat keretein belül a hátrányos helyzetűek számára valósulnak meg szakmai programok (pl. tehetséggondozás, műhely, egészségfejlesztés, pénzügyi tanácsadás), illetve utak, járdák és önkormányzati tulajdonú leromlott épületek újulhatnak meg. A beruházások 100%-os támogatással, bruttó 219 millió forintból valósulhatnak meg. Dr. Török Miklós kérdéseire elhangzott, hogy a vállalkozókra elszámolható magas díj azért van, mert nekik kell vinni az anyagot a házfelújításokra; négy szociális munkásnak biztosít munkát a program; a  tanuló-műhelynek azért a Szeged-Csanádi Egyházmegye a gazdája, mert több toborzó iskolának ő a fenntartója. Zeitler Ádám szerint jó ötletek vannak a programban. Kérdéseire elhangzott, hogy a három évnyi utánkövetés után létrejöhetne egy alapítvány, ami továbbviszi a megismertetett gondolatokat, szellemiséget.

Hadik egyetért azzal, hogy 36 hónap alatt rá kell hatni az emberek gondolkodására. Marosvári Attila érdeklődésére elmondták, hogy a közösségi házat egy meglévő ingatlanban alakítanák ki.

Sánta anekdotákat mesél, a teremben lévők arcára mosoly ült ki.

Farkas Éva Erzsébet arra hívja fel a figyelmet, hogy egyházi, civil és önkormányzati rétegek fognak össze Honvéd rehabilitációjáért, mérföldkő lesz a városrész felújítása. A képviselők megszavazták, hogy holnap beadják a pályázatot.

DSCN1536

Gilingerné Ráday Krisztina, a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke kapott szót.

Úgy véli, az önkormányzatuk nem tudja felvállalni a programot teljesen, van amivel nem tudnak egyetérteni, sajnálja, hogy a kidolgozásban nem tudtak részt venni.

A polgármester szerint a részleteket további egyeztetés során beszélik meg.

15:37 15 perc szünet következik.

16:15 Folytatódik az ülés dr. Hadik György önálló képviselői indítványával. Azt javasolja, hogy helyezzenek el székelykaput a Csíkszeredával való kapcsolat megerősítésére a Korona frontján futó járda folytatásában, a tér belépési pontjánál. Török tartózkodott, a beadványt kidolgozzák egy későbbi ülésre.

16:21 A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosítása. Dr. Sánta Sándor közben elhagyta a termet, a rendeletet Zeitler tartózkodásával fogadták el.

16:22 Az egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosítása.

16:24 Az Állami Számvevőszék elnökének figyelemfelhívása. A jegyző elmondta, hogy az ÁSZ ellenőrzése nyomán egy-két hiányosság derült ki, amit azóta orvosoltak.

16:26

Csongrád Megyei Kormányhivatal javaslatai az önkormányzat tagságával működő gazdasági társaságokkal kapcsolatban

Az előterjesztés szerint szabálytalanul módosították az egykori Víziközmű Kft. társasági szerződését. Marosvári Attila szerint az új társasági szerződést hozták be annak idején a testület elé, nem a módosítást, de tudomásul veszi, hogy az ÁSZ ezt máshogy értékeli.

,,Legalább három olyan taggyűlés volt az Önök vezetése óta, ami szintén szabálytalan volt az ÁSZ logikája alapján. Nem csak az előző, hanem a jelenlegi önkormányzat is felelőtlen volt ez alapján.”

A jegyző úgy érzi, minden információt megkapott a testület a Víziközmű személyi változásaival kapcsolatban. Hadik szerint hiába hoz fel valaki példákat, attól még hibázott.

Marosvári nem hagyja magát: meglátása szerint a vagyonrendelet alapján be kellett volna hozni ülésre ezeket. A határozatokat végül elfogadták.

16:40 Makó-Térségi Víziközmű Kft. 2015. évi beszámolóinak elfogadása. Kádár József arra kíváncsi, hogy hogy áll a nyomozás a céggel kapcsolatban. A jegyző elmondta, hogy folyamatban van a nyomozás és további két hónappal meghosszabbították.

16:43 A polgármester béren kívüli juttatásának megállapítása. Farkas Éva Erzsébet polgármester kiemelte: nem kap több fizetést, nem jelent pluszt számára. Személyes érintettség miatt kérte, hogy zárják ki a szavazásból, majd a juttatást elfogadták a többiek.

16:47 Társadalmi szervezetek, alapítványok idei önkormányzati támogatására benyújtott pályázatok elbírálása. Összesen 42 pályázat érkezett, 40 millió forintos igénnyel, de csak 23,5 millió forint kerül kiosztásra. Zeitler Ádám azt javasolja, hogy kerüljenek be a pályázatok az Emberi Erőforrások Bizottságához a jövőben; szerinte elfogadhatták volna Marosvári módosítását, ha már civil tanácsnok.

Úgy véli, meglátszik az összegekben a politikai hovatartozás.

Farkas Éva Erzsébet utóbbit visszautasítja, hozzátette: mindenkit igyekeznek támogatni. Kovács Sándor és Kádár József az egyéb pályázati lehetőségekre hívja fel a figyelmet.  Zeitler Ádám szerint ennyi erővel bárhova lehetne pályázni az egyesületeknek, végül a többség elfogadta a határozatot. Marosvári Attila egyébként átcsoportosítást javasolt a bizottsági ülésen.

17:01 Használati megállapodás megkötése a Magyar Államkincstárral. Bruttó 13.000 forint/hó-ért kap helyiséget a városházán az államkincstár. Dr. Török Miklós szerint egy ilyen intézmény nem a városházára való, az összeg pedig ,,nevetséges.” Végül megszavazta a többség.

17:03 A Makói Lovas Egyesület részére nyújtott visszatérítendő támogatás visszafizetési határidejének módosítása, részletfizetés engedélyezése, 600.000 forintról van szó.

17:05 Szerecsen utcai ingatlanok közművesítése és pályázata – elfogadva.

17:07 „Ovi-Foci a Makói Óvodában” című pályázathoz szükséges önerő biztosítása. Török érdeklődésére ismertette az alpolgármester, hogy a Makói Óvoda Kálvin téri épületénél készülne műfüves pálya, a közös udvarok találkozásánál, kétmillió forintos önerővel.

,,Ez a pálya fizikálisan a Kálvin téren lesz, nem mozgatható. Természetesen, ha sportesemény lesz, bármelyik óvoda tagjai használhatják majd”

– fogalmazott Czirbus Gábor.

17:14 Pályázat benyújtása a „Kerékpárosbarát település” cím elnyerésére – megszavazva.

17:15 Pályázat benyújtása az Espersit ház irodalmi gyűjteményének megújítására. Badicsné Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató elárulta: cél az állandó kiállítás megújítása, hiszen ez az utolsó József Attila emlékhely, amit nem újítottak fel az országban. Állagmegóvásra, épület felújításra lehet kifizetni a pályázati 35 millió forintot, melynek 10% az önereje.

17:18 A 2016. április 1. napjával bevezetésre kerülő vízterhelési díjak tudomásul vétele – pipa.

17:19 Rekultivált hulladéklerakók utógondozása – elfogadva.

17:21 Tájékoztató a testületi határozatok végrehajtásáról. Hadik szerint hiba található benne, hiszen a Magyar Posta nem küldött beszámolót, csak leveleket, szerinte ezeket a sorokat ki kellene venni. A jegyző szerint a levelezéssel együtt fogadták el az előző ülésen, azért szerepel így, az ott megfogalmazottak tehát helyesen kerültek az előterjesztésbe.

17:26 Zárt ülés következik.

17:44 Fekete Anna: Oda-vissza című kötete kapja a Makói Medáliák irodalmi elismerést, valamint lakások iránti pályázatokat bíráltak el a zárt ülésen.

17:46

Egyebek

Kovács Sándor ismertette: hamarosan elkészül az a sportkönyv, amely 1910-től napjainkig mutatja be a makói sportéletet. Azt javasolja, minden képviselő vegyen 10-10 darabot és adja oda sportszerető ismerőseinek. Városnap előestéjén mutatják majd be.

Dr. Török Miklós fásítási eredményekről számol be és buzdít mindenkit, illetve köszöni a főkertész segítségét.

17:49 A márciusi ülés véget ért.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá