A vásárhelyi fideszesek nekimentek Fidesz támogatta cégeknek, majd kivonultak az ülésről

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

A vásárhelyi fideszesek nekimentek Fidesz támogatta cégeknek, majd kivonultak az ülésről

A mai közgyűlésen az őket érintő napirendi pontok (a Lázár-kastély eltulajdonított önkormányzati útja, 10 milliós triaoni emlékmű-pályázat, általuk megállított külterületi útépítési projekt) helyett az önkormányzatot ért informatikai támadással és következményeivel foglalkoztak elsőként, majd még a többi napirend előtt megsértődve kivonultak, mikor nem kapták kézbe azonnal a város informatikai szerződéseit – közölte a Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata.

„Amennyiben nem kapjuk meg ezeket a szerződéseket, felállunk és kimegyünk”

– jelentette ki Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakció elnöke a HVG tudósítása szerint. Ezt nem utasította vissza Márki-Zay Péter polgármester, jelezve, hogy megfontolják, kiadják a szerződéseket, majd haladt volna a napirendekkel tovább, ám a fideszes képviselők otthagyták az üléstermet.

A rendkívüli ülésen az informatikai rendszer leállása, a beszámoló késedelmes leadása és a Magyar Államkincstár szankciója “Egyebek” címszó alatt, eredetileg utolsó pontként szerepelt volna a napirendben. Azonban a Fidesz kérésére előre vették és így végül meg is tárgyalták.

Hegedűsék Varga Ildikó jegyzőt támadták, aki elmondta: a hivatal informatikai rendszerét ért hackertámadás miatt március 18-án összeomlott a rendszer, a Magyar Államkincstárnak 20-ig kellett volna a beszámolót benyújtani. Végül április közepére állították helyre a rendszert a szakemberek, ekkorra a beszámolót is leadták, de a normatíva felfüggesztésétől nem tekinthetett el az Államkincstár, hiába kérték. A dolgozók bére azonban nem emiatt csúszik május hatodikára, ahogy az a helyi portálokon megjelent, hanem azért, mert a számlavezető Takarék Bankban átszervezések vannak, így kétnapos bankszünetet tartanak.

A fideszesek tudni akarták, hogy hány céggel, melyekkel, mennyiért kötött szerződést az önkormányzat. Arra is kíváncsiak voltak a képviselők, hogy hányan dolgoznak informatikusként a hivatalban, elindult a vita, hogy az előző, vagy a jelenlegi városvezetés idején alkalmaztak több szakértőt.

Kiderült, hogy több millió forintos szerződéseket kötött az önkormányzat, az egyiket még decemberben a Cyber Service Zrt.-vel, míg a másikat márciusban, pont a hackertámadás elhárítása miatt, a Viat Kft.-vel. A Cyber Sevice Zrt 3,8 millió forintról, míg a Viat Kft 8,7 millió forintos szerződést kötött a hódmezővásárhelyi önkormányzattal.

Márki-Zay Péter a HVG-nek elmondta: az ASP rendszerhez (ezen fut az önkormányzatok elszámolása) kötelezően kell csatlakozni, ezért keresték meg hivatalosan az ASP rendszert fejlesztő szegedi céget, a RITEK Zrt-t. Nekik nem volt szabad kapacitásuk, így a Cyber Service Zrt ajánlották, amely rendelkezik a megfelelő tanúsítványokkal. A Cyber Sevice Zrt, az egyik legjelentősebb hazai kiberbiztonsági cég, amely az Exim Növekedési Alaptól, azaz az államtól kapott hatszázmillió forintot a fejlesztéseire, jelentős kisebbségi tulajdont szerezve a cégben.

Ez a cég szerződött a hódmezővásárhelyi önkormányzat kiberbiztonsági feladatainak az ellátásra decemberben. A március kibertámadáskor már ezt a céget kereste meg az önkormányzat, ők viszont a Viat Kft-t ajánlották az önkormányzatnak.

A közgyűlés alig ért véget, a helyi portálok címlapján már ott virít, hogy micsoda botrány, titkolja az informatikai szerződéseket a polgármester. Így lőtt kétszer is öngólt a pénteki ülésen a helyi Fidesz: egyszer, amikor a számukra fontos napirendek megtárgyalását elodázták a kivonulásukkal, másodszor pedig azzal, hogy a Fidesz támogatta cégeknek mentek neki. Később pedig sajtótájékoztatón jelentették be a Fidesz képviselői, hogy hétfőn négy óráig adnak határidőt a polgármesternek a szerződések nyilvánossá tételére, egyébként feljelentik.

(hvg.hu nyomán)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá