XXI. századi biotechnológiai labort adtak át a Galamb iskolában

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A diákok ezáltal talaj-, szermaradvány-, víz- és tejvizsgálatot, algakutatást végezhetnek. Továbbá a gazdálkodók nem akkreditált elővizsgálatot kérhetnek.

A Multisense Labor Kft., a Lavina Alapítvány és a Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével kialakítottak egy olyan modern laboratóriumot, ahol a tanulók nagyon sok munkamenetet ismerhetnek meg. A helyiség eddig mikroszaporító laborként működött, ezt bővítették ki. A 10 millió forintos építési költség mellett további 10 millió forintért eszközöket vásároltak.

Horváth Zoltántól, az iskola igazgatójától megtudtuk: a labornak fent kell tartania magát, ebben fog segíteni a Multisense Labor Kft. A helyi gazdáknak, érdeklőknek végeznek el nem akkreditált vizsgálatokat. Ha egy gazdálkodó megtermeli a terményt és szeretné beszállítani egy áruházláncba, de bizonytalan a hivatalos akkreditáció eredményében, akkor itt elővizsgálhatja kisebb összegért. Továbbá új telepítés során talajvizsgálatnál is hasznos lehet.

A diákok egy adott növény egész élettanát megvizsgálhatják: például ha egy paradicsompalántából nyernek ki magot, valószínű, hogy vesznek el információk belőle a környezeti hatások miatt. Viszont ebből mintát lehet venni és mikroszaporítás segítségével reprodukcióval ugyanazokat a tulajdonságokat meg lehet ismerni, majd elültetni az újakat, amik az ún. fényszobába kerülnek. Ez kiikerül a felújításra kerülő fóliasátorba, kiültetik a földbe, majd a Helyi Diák Termékeként értékesítik a piacon.

– Egy mondás szerint ott van innováció, ahol szeretettel várják, fogadják. Itt az igazgató úr ilyen és vele együttműködve egy nagyon jó szakmai, pénzügyi infrastrukturális koncepciót lehetett kialakítani – fogalmazott oldalunknak Koós Ákos. A Multisense Labor Kft. ügyvezetője elmondta: egy úrral beszélt az átadón, aki ’92 óta foglalkozik gerberákkal, de kiderült, nincs utódja, így ha kiöregszik, az enyészeté lesz a gazdálkodása. – Mi, fejlesztéssel foglalkozó cég látjuk a szakadékokat, ha véget ér egy fejlesztés és át kell adni, akkor nincs meg a másik oldal. Ezt úgy tudjuk áthidalni, ha a közoktatáshoz kerülünk közelebb – fogalmazott.

Véleménye szerint el kell szakadni a köztudattól, miszerint bemegyünk a boltba és veszünk egy zacskó magot és azt elvetjük. Meg kell próbálni tudatosabban gondolkozni és támaszkodjunk olyan bizonyítási eljárásra, amit ebben az új laborban végig lehet követni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá