Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

A Dél-Amerikában őshonos sörényes farkas csak a Szegedi Vadasparkban látható hazánkban. Európában csupán 142 egyede él az állatkertek nemzetközi adatbázisa szerint (ZIMS), a fajmegmentési tenyészprogram keretében. 

A Szegedi Vadaspark honlapján azt írja: a jelenlegi párunknak ez a második alma, 2016-ban született két kisfarkas, amelyek végül egy német és egy holland állatkertbe kerültek. Bár farkasnak nevezik az állatot, elsősorban nagy termete miatt, a viselkedésében inkább a rókához hasonlít, főleg kisebb gerincesekkel, rovarokkal és gyümölcsökkel táplálkozik. A ragadozók körében ritka módon halad hosszú lábaival, az azonos oldalon lévő lábait emeli egyszerre. Élőhelyén nagy veszélyt jelent rá a vadászat, főleg régebben féltették tőle a háziállataikat, főleg birkáikat az állattartók, és farkasként irtották, pedig nem jelentett veszélyt akkora állatokra.

Számos egyede pusztul el közutakon elütve, emellett a kutyák fertőző betegségeiben is sok elhullik. Jelenleg 17.000 kifejlett egyede él a természetben a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint.

(zooszeged.hu, fotók: Endrédi Lajos)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá