Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A Csongrád Megyei Főügyészség indítványt tett a nyomozási bíró felé, hogy rendelje el tíz ember letartóztatását, akik jellemzően az Európai Unióból történő csokoládé, cukor  és zöldség beszerzésekhez kapcsolódóan károsították meg az állami költségvetést – írja honlapján az ügyészség.

A gyanú szerint a 2017. év során létrehozott bűnszervezet bűncselekmények elkövetésére hozott létre gazdasági társaságokat jellemzően szerb állampolgárok vezetésével, akik anyagi ellenszolgáltatásért nevüket adták a cégekhez. Az így megalapított cégek bankszámlái felett a bűnszervezet tényleges irányítói rendelkeztek. A céghálóban szereplő cégek az Európai Unió területeiről hoztak be jellemzően édességeket, zöldségeket, cukrot és céljuk az első belföldi forgalomba hozatalt terhelő általános forgalmi adó megfizetése alóli mentesülés volt. Ennek érdekében az Unióból beszerzett árut

úgy tüntették fel további cégek közbeiktatásával, mintha az áru belföldi gazdasági társaságoktól származna és így utána az adót megfizették volna.

A bűnszervezet tagjai a feladatokat egymás között felosztották, voltak, akik a névleges cégvezetőket szervezték be, illetőleg a cégek alapításában működtek közre, mások pénzfelvételeket végezték, illetőleg az áru beszerzését irányították.

A NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád Megyei Osztálya a keddi napon megtartott akció keretében több mint 10 személy őrizetbe vételét rendelte el, másokat gyanúsítottként állított elő illetőleg több helyszínen foganatosított házkutatást és foglalt le bizonyítékokat.

Az állami költségvetésnek közel egy milliárd forintos vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult eljárásban a Csongrád Megyei Főügyészség tíz személy letartóztatását, valamint egy személy bűnügyi felügyeletének elrendelését indítványozta a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája előtt.

Az ügyészi indítvány tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon megtartott üléseken fog dönteni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá