Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Makón, Kiszomboron, Apátfalván és Csongrád megye több településén kiválóan működnek a honismereti egyesületek. A makói levéltárban olyan kiállítás nyílt meg csütörtökön, ahol az elmúlt 25 évet ismerhetjük meg.

Urbancsok Zsolt, a makói levéltár vezetője köszöntőjében elmondta, a levéltár galériában ez már a harmadik kiállítás idén. A tablók már több településen jártak, most megérkeztek Makóra is.

Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna, a Makói Honismereti Kör vezetője, a Honismereti Szövetség országos elnökségének tagja megnyitójában elárulta: a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület sokoldalú együttműködésre törekszik a határon túli magyar szervezetekkel és a szomszédos megyék kutatóival, egyesületeivel.

Felidézte: a Csongrád megyei egyesület 1991-ben alakult meg, 26 taggal és napjainkban 100 taggal büszkélkedhetnek 21 településen. Jelenlegi elnöke Dr. Marjanucz László. A tablókon megtalálhatjuk a mozgalom régi nagy egyéniségeit, így Dr. Forgó Istvánt, Komoly Kochan Pált, vagy éppen Buzás Lászlót. Rajtuk kívül napjaink jeles honismerőit is megismerhetjük: Prof. Dr. Blazovich Lászlót, Gergelyné Bodó Máriát, Nagyfalusi Istvánnét.

A megyei szervezetek munkája kapcsolódik az országoshoz. Az elmúlt időszakból kiemelkedik a Honismereti Akadémia megrendezése, amit 2016-ban Makón tartottak. Jó néhány kistelepülésen kifejezetten jól működnek a körök: külön tablón tudhatunk meg többet Tápé, Kistelek, Mindszent, Pitvaros elmúlt negyedszázados munkájáról.

A megnyitón Nyáry Ágnes művésztanár működött közre.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá