Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

A környezetéből ma is kiemelkedő templom a Dél-Alföld egyetlen falusi gótikus temploma, a magyar művelődéstörténet országosan is számontartott műemléke – olvasható az előterjesztésben, amit pénteken fogadott el a Csongrád Megyei Közgyűlés.

A Csongrád Megyei Értéktár jelenleg 95 elemet számlál és Magyar Anna, a Csongrád Megyei Értéktár Bizottságának elnökének 2018. decemberi beszámolója óta három kivételes értékkel vált gazdagabbá – ebből az egyik az óföldeáki erődtemplom.

A templom története a 15. századra nyúlik vissza, bár feltételezések szerint a hely már az Árpád-korban lakott volt. A templom környezete a Száraz ér és környéke mindig is vízjárta, lápos, mocsaras terület volt, az időnkénti áradások idején és az ellenséges betolakodók (pl. a törökök) támadása esetén is az erődtemplomhoz menekült a lakosság. A templom története 1729-től szorosan összefonódik a Návay családdal, akik a környék kegyurai voltak. Ők anyagilag, építőanyaggal és felelős gondolkodással viseltettek a templom és a település vallási élete iránt.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá