Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Magyarországon még soha nem szavaztak ennyien EP-választáson, hiszen a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján a szavazásra jogosultak több, mint 43%-a járult az urnákhoz. Az eredmények szerint a fideszes választási logisztika (mozgóurnázás, buszoztatás, mozgósítás-láncszavazás) győzedelmeskedett az ellenzék felett. Ehhez már hozzá szoktunk, de azért itthon is volt egy kis meglepetés – írja a zsurpubi.hu. (Kiemelt kép: Cseh Katalin, a Momentum listavezetője és Fekete-Győr András, a párt elnöke a Momentum eredményváró rendezvényén a fővárosi Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Az eddigi rekord a 2004-es EP-választás volt, amelyen a szavazásra jogosultak 38,5 százaléka vett részt, ez dőlt meg a tegnapi napon, no de nem azért, mert ilyen sok ember el kezdett érdekelni az európai politika, hanem azért, mert a Fidesz megint – tisztességtelen eszközöket is bevetve – maximálizálta a rá leadott szavazatokat. A bejutási küszöbön billegő pártok közül az LMP számára egyértelmű bukás volt az eredmény. Ebben nagy szerepet játszott a magas részvételi arány, a fiaskó következménye, hogy a teljes elnökség már az előzetes adatok alapján lemondott. A Jobbik számára pedig – ahogyan az várható volt – nem volt kedvező, hogy míg a baloldali Budapesten nagyon magas volt a részvétel, addig a vidéki választókörzetekben alacsonyabb volt az aktivitás. A Dobrev Klára vezette Demokratikus Koalíció nagyot nyert, az MSZP-Párbeszédtől sokat vihetett a DK és a szocialistáknak nem igazán maradt lojális tartaléka, amelyet képes lett volna mozgósítani az EP-választásokra.

A vasárnap nagy meglepetését a Momentum szállította, csaknem 10 százalékos eredményét és két mandátumát nem jelezték előre a felmérések, amelyek magasabb részvétel esetén kevéssé valószínűsítették a bejutását. A kormányoldal propagandagépezete mától mindenesetre alighanem kezelésbe veszi a feltörekvő pártot – ezt már a Magyar Hang írja.

Aki a Mi Hazánk Mozgalomra és a Kétfarkúakra és a Munkáspártra szavazott, annak – ahogyan az szintén várható volt – elveszett a szavazata.

(zsurpubi.hu, magyarhang.org nyomán)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá