Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén az utóbbi években többször is megfigyeltünk kucsmás sármányt. Idén ismét felbukkant egy példány Makó közelében – írja honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

A mediterrán térségben költő kucsmás sármány első példányai 2010-ben jelentek meg Magyarországon, Baja, illetve Csávoly közelében. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül az első megfigyelések 2015-ben voltak, Kübekháza és Makó környékén. Tavaly a Makó és Maroslele közötti Ószegedi úton heteken keresztül láttunk egy hímet és egy tojót. Fészkükre nem bukkantunk rá, de valószínűleg költöttek, mert a hím heteken át énekelt. Idén ugyanezen a helyen június eleje óta többször is megfigyeltünk egy éneklő hímet. Mivel nem gyűrűztük meg, így nem tudjuk egyedileg azonosítani, de valószínűleg ugyanaz a madár tért vissza tavalyi költőhelyére.

A kucsmás sármányok a verébalakúak rendjébe tartoznak. Testük legnagyobb része napsárga színű, a hímek jellegzetes, kucsma formájú fejmintázatot viselnek. Erős csőrű, magevő madarak, melyek rendszerint a repceföldek közelében telepszenek meg tartósan. Az utóbbi évtizedben elkezdtek terjeszkedni észak felé.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares