Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A tavaly átadott, ázsiai elefántoknak otthont adó ház közelében egy újabb, szintén a legnagyobb földrészen élő növényevőknek létesítettünk bemutatót. A nyár első újdonsága a pettyes szarvas, amely a természetben egy élőhelyen él az elefántokkal, illetve majd a Vadasparkba érkező páncélos orrszarvúkkal – közölte honlapján a Szegedi Vadaspark.

Az 5 fős pettyes szarvas csapatunk a csehországi Ostravai Állatkertből érkezett, de mire a karanténból kikerültek, már kétszer annyian lettek. A borjak sokasága azt jelzi, az állatok jól érzik magukat Szegeden, és az új kifutójukban remélhetően folytatódik a csapat gyarapodása.

A pettyes szarvast axis szarvasnak és csitálnak is nevezik. India és Srí Lanka erdeiben és füves pusztáin egyaránt elterjedt patás, leginkább azonban a fás területeket kedveli. Bár a természetben a pettyezettsége a rejtőmintázata, állatkertekben könnyen felismerhetőek. A hazai gímszarvasnál jóval kisebb méretű, a hasonló méretű a dámszarvasoktól viszont eltér az agancsa, mert nem lapátos.

A szaporodása trópusi eredetű fajként nem korlátozódik egy adott évszakra, az év bármelyik szakában lehet kicsinye. Várhatóan így a látogatók sokszor láthatnak majd borjakat is futkározni az erdei kifutóban.

(zooszeged.hu, fotók: Endrédi Lajos)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá