Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Makovecz Imrét 1996-ban hívta városunkba dr. Buzás Péter korábbi polgármester – akkor kezdődött az építész és Makó együttműködése.

A mostani Hagymaház elődjét 1936-ban építették ugyanazon a helyen, ahol most áll. Nevét onnan kapta, hogy a városi hagymaegyesület tagjai emeltették, benne árucsarnok és egyesületi helyiségek kaptak helyet. A ’80-as, ’90-es évekre kiderült az épület elmaradottsága és korszerűtlensége. 1996-ban, az akkori kormány pályázatán sikeresen szerepelt Makó és lehetőség nyílt az átalakításra.

Az új Hagymaház tervét Makovecz Imre készítette el. A korábbi épület elbontása 1997 szeptemberében fejeződött be, az újat 1998. október 2-án adták át. Az építkezés végül 370 millió forintba került, ebből 110 milliót biztosított önerőként a város.

Ezzel a Hagymaház lett a makói Makovecz-épületek sorában az első. Ezt követte a József Attila Gimnázium bővítése és az Erdei János Sportcsarnok felépítése (2001), a tanuszoda (2007), a főtéri szökőkút és a Kossuth szobor (2008), a buszpályaudvar (2010), a Kálvin Téri Református Általános Iskola (2010), a Búza utcai bölcsőde (2011), a Közhivatalok Háza (2011), a zenepavilon és a Hagymatikum (2017), idén pedig a József Attila Városi Könyvtár.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá