Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munatársai Békés megye egyik félreeső útján, a hajnali órákban ellenőriztek egy megközelítőleg 24 tonna fát szállító román kamiont. Az ellenőrzésre megállított teherautónak a fuvarokmányai látszatra rendben voltak, de a pénzügyőröknek feltűnt, hogy az áru feladója és címzettje ugyanaz a román társaság, a kirakodás helye azonban egy Békés megyei település. Elkísérték a kamiont a célállomásig, ahol egy nő várta a szállítmány. 

Az illető először együttműködő volt a pénzügyőrökkel, de ahogy szaporodtak a kérdések, és ahogy az ő válaszai fogytak, úgy egyszer csak bemenekült a NAV munkatársai elől az ingatlanon lévő épületbe, ahol megpróbált elbújni előlük, sikertelenül.

A helyszíni ellenőrzésen több, korábbi szállítmányhoz tartozó okmányt is találtak a pénzügyőrök, melyek nem voltak bejelentve az EKÁER-rendszerbe. Kiderült az is, hogy bár a nőnek nincs vállalkozása, azonban az élettársa egyéni vállalkozó, aki többek között tűzifa kereskedelemmel is foglalkozik. Végül a nő és élettársa elismerték, hogy ők rendelték egy román férfin keresztül az összesen 70 tonna tűzifát, melyet feldolgoztak és továbbértékesítettek. A nő nevére, mint magánszemélynek kérték a szállításokat, így akarták kijátszani az EKÁER-rendszert, és kihagyni belőle az élettárs vállalkozását, hogy elkerüljék az adófizetést.

Értesítették a NÉBIH faanyag kereskedelmi lánc felügyelőit, akik az ellenőrzéskor olyan súlyos szabálytalanságokat tapasztaltak, hogy a helyszínen talált árukészletet zár alá vették, és azonnali hatállyal felfüggesztették a vállalkozás tevékenységét.

A férfi vállalkozását jelenleg is vizsgálja a NAV. A be nem jelentett szállítmányok miatt pedig több százezer forint mulasztási bírságra számíthat. Ezen kívül a pénzügyőrök feljelentést tettek hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt a rendőrségen.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá