Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A makói önkormányzat 2015. szeptemberében kapta meg a TRENECON COWI Tanácsadó és Tervező Kft. és a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. településfejlesztési koncepcióját, melyben olvasható elemzés a csapadékvíz elvezetéséről. Talán hallgatni kellett volna rájuk és propaganda újságok, szórólapok kiadása helyett erre kellett volna pénzt költeni és most egy nagyobb eső után elfolyna a víz.

A dokumentum emlékeztet rá: a belterületi vízrendezés kifejezetten önkormányzati feladat. A csapadékvíz-elvezető csatornák a 60-as évektől kezdve kezdtek épülni a városban, de a hálózat bővítése most is időszerű. Kiderül, a csatornák mindössze 10%-a zárt, a fennmaradó 90%-a pedig nyílt kialakítású. 40%-ban burkoltak, míg a burkolatlan, földmedrű csatornák aránya 60%. A város belterületének kb. 70%-a rendelkezik valamilyen csapadékvíz-elvezető műtárggyal, azonban ezek jelentős része nem rendelkezik vízjogi üzemelési engedéllyel. A részleges kiépítettség miatt az egyenletes lefolyás nem mindenütt biztosított.

Az elemzés megállapítja, hogy

a meglévő csatornarendszer teljes felújításra, több helyen átépítésre szorul. A belterületen összegyűlt csapadékvíz a befogadó csatornák elhanyagolt állapota miatt csak lassan, gyakran visszaduzzadva tud lefolyni.

Ugyanezeket az adatokat olvashatunk a tavaly, 2018-ban megküldött elemzésben is,

3 év alatt tehát a csapadékvíz elvezetésben nem történt változás.

Még Toldi János, fideszes önkormányzati képviselő is arról beszélt 2019. márciusában a Rádió 7-ben, hogy 1968 óta nem nyúltak hozzá a csapadékvíz-elvezető rendszerhez. Elmondta, hogy az önkormányzat egy koncepciót kíván kidolgozni, mely során

szakemberek bevonásával feltérképezik a város teljes csatornahálózatát – az elemzés után 3 évvel.

Ezt csak kormányzati támogatással tudnák megvalósítani.

Úgy tudjuk, az előző önkormányzat évente 100-150 milliót költött évente az esővíz csatornák építésére, az adatokból az látszik, hogy a mostani városvezetés semennyit. A legutóbbi testületi ülésen Dr. Hadik György (Fidesz) azt javasolta, hogy induljon csatornaprogram – ezt az ellenzék évek óta mondja. Mivel a szennyvíz rákötések hiányoznak Honvédban, ezért keveredett a szennyvíz a csapadékkal. A fideszes képviselők hosszabbítják meg minden évben a rákötési mentességet, ezt idén minden ellenzéki képviselő elutasította.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares