Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Az Énpénzem.hu vette észre, hogy a Szakképzés 4.0 stratégia szerint a kormány a jelenlegi 766-ról 200 alá csökkentené az OKJ-képzésben szerezhető szakmák számát 2020-tól.

Az alapszakmák ezután ötéves technikumban, hároméves szakképző iskolában, illetve iskolarendszerű felnőttoktatásban másfél-három év alatt lennének megszerezhetők, az ezeknél rövidebbek specializációként épülnének valamelyik alapszakmára.

Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu munkatársa azt mondta a lapnak, hogy vélhetően drágulni fognak a képzések, a megnövekedett képzési idő és a kevesebb képző miatt.

Minisztérium: nem a mennyiségi csökkentés a lényeg

A lapnak az Innovációs és Technológiai Minisztérium a következőt közölte:

az OKJ-típusú képzéseknél nem a mennyiségi csökkentés a lényeg, hanem a képzés széles szakmai alapokra való helyezése és egyes képzések összehangolása. Mindemellett észszerűsíteni is kell a jegyzéket, ugyanis a magyarországi jegyzékben szereplő képzések száma többszöröse az uniós átlagnak. Hangsúlyozták emellett, hogy a javaslatok kidolgozása folyamatban van, konkrét döntések még nem születtek.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá