Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

A vásárhelyi Szőnyi utcában elbontják a kőfal egy részét. Ugyanakkor a műemlékvédelmi hivatal folyamatos ellenőrzése mellett történik a munka, az újjáépítés ugyanígy zajlik majd. Hasonló bontás máshol nem érinti majd a kőfalat – közölte a Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata. Hozzáteszik: eredetileg is szerepelt a tram-train építkezés tervei között ez a bontás, majd újraépítés.

A körtöltés építéséhez az 1879-es szegedi nagy árvíz után kezdtek hozzá. A város északi és keleti határán földből 17,5 km, a déli részen pedig téglából 3 km hosszú gátfalat emeltek. A kőfal hossza 3 kilométer, vonala az egykori Hód-tó partvonalát követi. Építését 1879. június 4-én kezdték meg Klein Sámuel építész vállalkozásában Kovács Sándor és Sulyok Pál kőműves vállalkozók és 1881-ben fejezték be. A kőfal az alföldi városok között egyedülálló látványosság, 1958 óta műemléki védelem alatt áll.

 

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares