Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az Eurostat legfrissebb felmérése szerint az uniós tagállamok között csak a bolgár háztartások egy főre eső végső fogyasztási kiadása volt távolabb az EU-átlagtól 2018-ban, mint a magyaroké, ha azt az egyes országok árszínvonalai közti különbségeket kiküszöbölő vásárlőerő-paritáson nézzük – írja a HVG.hu.

Röviden és tömören úgy lehetne összefoglalni, hogy csupán Bulgáriában élnek rosszabb életszínvonalon, mint Magyarországon. Az elmúlt években már Románia is lehagyott minket.

Az adatok szerint mindössze négy országban van távolabb az egy főre eső GDP az EU-átlagtól, mint hazánkban.

A magyar állam azonban már korántsem áll ilyen rosszul: végső fogyasztási kiadásai tekintetében Magyarország nemhogy nem sereghajtó, de a középmezőny végén áll. Az állam fogyasztási kiadásai olyan szolgáltatásokra és dolgokra mennek el, amiket az állam vagy egyes polgároknak nyújt, vagy a közösségnek általában – például utakat, stadionokat épít vagy más látványberuházásokra fordítja erőforrásait.

A Jobbik frakcióvezetője, Jakab Péter szerint a frissen közzétett adatok is azt bizonyítják, hogy

Magyarország Európa ékszerdoboza lehetne, ha nem “rámolnák ki” állandóan 30 éve.

Jakab Péter kiemelte, hogy korrupcióban tény, hogy a Nyugat fényévekre elmarad Magyarországtól, de életszínvonalban Bulgária kivételével a teljes EU előz minket.

Ez az Orbán-kormány valódi bizonyítványa, meg az, hogy ebben a helyzetben a fideszes Állami Számvevőszék a bérek alacsonyan tartását szorgalmazza, mondván, ez tesz jót a gazdaságnak.

A Jobbik frakcióvezetőjének javaslata is lenne arra, hogy mit kéne tennie a magyar államnak ebben a helyzetben.

Itt volna az ideje, hogy végre európai munkabérrel becsüljék meg a magyar dolgozót, ahhoz pedig, hogy erre legyen fedezet, csökkenteni kell a munkát terhelő adókat, az uniós forrásokat pedig nem felélni kell, hanem kamatoztatni termelőberuházásokon keresztül, kizárva a korrupció lehetőségét.

– tette hozzá Jakab Péter.

Régiós összehasonlításban egyébként a teljes magyarországi végső fogyasztás csak Bulgáriában alacsonyabb. Az állami fogyasztási kiadásokon belül Magyarország a közösségi kiadásokkal áll jól, ebben nem csak Romániát, de Lengyelországot is megelőzi.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá