Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Mivel a kormány már akkor is sajnálta a pénzt az egészségügyből, 2012 tavaszán bejelentették, hogy összevonják a makói és a hódmezővásárhelyi kórházat. Makó akkori polgármestere felhívta rá a figyelmet, hogy ez csak rövid távon működhet. Az összevonás óta több mint 7 év telt el. A jelenlegi problémákról itt írtunk, amit dr. Buzás Péter mondott 2012-ben, abból most szemezgetünk.

Városunk akkori vezetője a Délmagyarországnak és a Makói VTV-nek is kifejtette véleményét. Szerinte nem mindegy, ha megszűnik a szülészeti ellátás Makón, akkor a szülészeti, nőgyógyászati vizsgálatokra Szegedre kell-e menniük a nőknek a makói térségből.

Merthogy a makói térség Szegedhez gravitál, nem pedig Vásárhelyhez.

Úgy vélte, nem látni, hogy mitől, miért jó nekünk, makóiaknak és a Makó térségében élőknek az összevonás:

Szívesen meghallgatnám, mi szól amellett, hogy ez jó megoldás. Az az alapproblémám, hogy ha összevonják a két kórházat, akkor módszerében is valahogyan úgy kellene intézni, hogy előbb meg kellene beszélni, hogyan működjön a rendszer, ki legyen az igazgató. Előbb meg kellene egyezni különböző dolgokban.

Szerinte nem volt tisztességes az ajánlat, hogy vagy Vásárhelyen keresztül vezet a makói kórház útja, vagy bezárják.

Mert ha makóiak és vásárhelyiek egyenrangúak vagyunk, akkor hogyan lehet úgy fenyegetni a másikat, hogy vagy az történik, amit én akarok, vagy bezárják az intézményedet?

Felidézte:

Amikor az elmúlt négy évben felvetődött a sürgősségi ellátás sorsa, én a szomszédvár polgármesterével ellentétben nem ahhoz szedtem a lapot, hogy hogyan lehetne ártani, hanem ahhoz, hogyan lehetne segíteni a vásárhelyi kórháznak. Várom, hogy megismerjem a javaslat azon elemeit, amitől ez nem bekebelezés, ami nem olyan előretörés, ami hosszú távon Makó és térsége lakóianak negatívumokat jelent.

Buzás egy hónappal később, makói testületi ülésen azt mondta: a szakma vagy jónak tartja az összevonást, vagy fél. Hiszen kezdetben az orvosok telefonáltak neki, mert veszélyben érezték a helyi kórház jövőjét. Amikor elkezdődött a hódmezővásárhelyi kórházzal való integráció előkészítése, már nem keresték. Hozzátette, rövid távon lehet ez a jó megoldás, főleg, ha így megmarad a gyermekosztály és a szülészet, de meggyőződése, hogy később, ha szűkíteni kell a kapacitásokat, azt az alárendelt helyzetben lévő makói kórház sínyli meg.

„Jussak eszetekbe 4–6 év múlva!”

– mondta a Délmagyarország tudósítása szerint.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá