Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Június közepén derült ki, hogy a magyar kormány gyakorlatilag egy összecsapott félcművet adott le az Európai Bizottságnak nemzeti energia- és klímatervként. A környezetvédők és a brüsszeli testület is ízekre szedte a dokumentumot, amelyben Szél Bernadett vette észre, hogy 2030-ra teljesen megszűnik a szélenergia előállítása Magyarországon.

A független országgyűlési képviselő írásban kérdezte a kormányt arról, hogy milyen szakmai indokok szólnak a szélenergia ellehetetlenítése mellett. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány már 2011 után adminisztratív eszközökkel gyakorlatilag ellehetetlenítette, hogy új szélerőművek épüljenek Magyarországon. Szél Bernadett azt is hozzáteszi, hogy több szempont miatt is fontos a technológia:

“A Magyar Nemzeti Bank 2019. február 27- én publikált Versenyképességi Programja is támogatni javasolja a nap- és a szélerőművek létesítését Magyarországon. A széltechnológia 30%-kal olcsóbb már most is, mint volt a legújabb magyarországi szélerőmű (2011-ben).”

Válasz szakmai indokok nélkül

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára azzal indokolta a szélenergia kivezetését, hogy a 2030-ig szóló tervezetben a jelenlegi szabályozási környezet fenntartásával számoltak. Cseresnyés Péter ugyanakkor konkrétumok említése nélkül azt is hozzáteszi:

“A megjelent dokumentum csak tervezet, jelenleg több forgatókönyvet is vizsgálunk.”

Kormányzati döntés az államtitkár szerint azonban nem született az ügyben, ez tehát azt jelenti: ha minden változatlan marad, akkor bő tíz év múlva teljesen eltűnhetnek a szélerőművek Magyarországról.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá