Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A K-monitor összegyűjtötte a magyar agrárium legfontosabb gazdasági mutatóit – ezekből kiderül, Mészáros Lőrinc már nemcsak az építőiparban, vagy épp a hazai “médiapiacon” foglal el vezetőszerepet, de ma már ő a legnagyobb földbáró is. 

A magyar mezőgazdaság (spekulánsai) számára jó év volt a tavalyi, már ami a befolyó támogatásokat illeti:

a teljes kiosztott összeg, az összes jogcímet ideértve, elérte a 663,5 milliárd forintot.

Ennek a keretnek a többségét természetesen még mindig az EU által egyre inkább háttérbe szorítandó területalapú támogatás (hektáronként 32.536 Ft), valamint a zöldítési támogatás (18.397 Ft/ha) adja. A magyar agráriumba érkező támogatások 80 százaléka pedig természetesen az Európai Unióból érkezett, sőt, 2017-hez képest a torta 100 milliárd forinttal nagyobb is volt.

Bár a területalapú támogatásnak nem ez volt az elsődleges szándéka, mégis a további birtokkoncentrációt erősíti, és a haszonbérletek miatt még csak az sem érvényesül, hogy az kapja a támogatást, aki a földet megműveli. A NER-közeli spekulánsoknak, földbáróknak így bőven elég tulajdonolni a termőföldet, és már ezért is jár érte a pénz (az 1200 hektáros EU-s felső küszöb ugyan jelentett visszaesését, de cserébe a magyar állam zöldítés címén juttat további támogatásokat a nagyoknak); nem csoda, hogy a támogatások 80 százaléka a felső kör 10 százalékához került.

Tavaly 210 milliárd forintot osztottak ki területalapú támogatás gyanánt, és érdekes módon a legtöbb pénz (483.102.927 forint) a Mészáros-birodalomhoz került, megelőzve Csányi Sándor bankár-földbárót (275.868.567 millió forint). Ami azt jelenti, hogy Felcsút korábbi dollármilliárdos polgármestere tulajdonában van a legtöbb földbirtok Magyarországon. Ehhez persze az is kellett, hogy megszerezze Simicska Lajos, korábbi NER-pénztáros mezőgazdasági portfólióját.

Ugyanakkor Csányi Sándor az egész képet nézve még mindig vezet, csak tavaly 4,8 milliárd forint agrártámogatást kapott ilyen-olyan jogcímek alatt, míg Mészáros Lőrinc csak a második ebben a versenyben a maga 3,5 milliárdjával.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá