Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

A korábbi években csupán egy-egy pár parlagi pityer költött a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. Idén azonban legalább öt pár nevelte fel itt fiókáit – hívja fel a figyelmet honlapján a nemzeti park.

Ez a karcsú testalkatú énekesmadár a pusztai életközösség jellegzetes és fontos eleme. A pacsirtához hasonlóan rendszeresen és ütemesen hallatja mással össze nem téveszthető hangját. Földön fészkel, a nyílt vegetációhoz kötődik.

A Csanádi pusztákon a tavaly őszi időjárás miatt a visszagyepesítés alatt álló területek növényzete nem tudott mindenütt záródni, s az így kialakult üres foltok kiváló fészkelőhelyet kínáltak a pityereknek. Heteken át sűrűn hallottuk a hangjukat, s bár számukat nem tudtuk pontosan megállapítani, annyi bizonyos, hogy legalább öt pár költött a területen.

Más fajokhoz hasonlóan az intenzív mezőgazdasági művelés miatt a pityerek száma is jelentősen visszaesett az elmúlt évtizedekben. Ma már nem tekinthető általánosan elterjedt madárnak. Az alföldi élőhelyhez kötődik, vegyszermentes közegben érzi jól magát.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá