Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Csütörtökön kezdődött és szombaton ért véget a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett kulturális napok és gasztrofesztivál. Városunkban ez volt a nyolcadik román gasztronómiai fesztivál, amit ezúttal is összekötöttek a kulturális nappal.

A kisebbségi önkormányzatnak ez volt az utolsó nagy rendezvénye az aktuális ciklusban, hiszen ősszel az ő mandátumuk is lejár. A program a Bethlen Gábor Alapkezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg.

Az első nap a makói múzeumban volt, ahol festmény- és népviseleti kiállítás nyílt meg. Pénteken konferenciát rendeztek ugyanott: Florin Cioban, az ELTE-BTK Román Filológia Intézmény lektora a románok anyanyelvének fontosságáról és oktatásáról tartott előadást. Szombaton a Zöldháznál találkoztak, a Maros mellett, annál a folyónál, ami összeköti a két országot.

– Jöttek a romániai Nagylakról, Pécskáról, Nagyszentmiklósról, Nagyváradról, Aradról, belföldről Elekről, Gyuláról és makóiak is voltak. Finom ételek készültek, az érdeklődőket miccsel kínáltuk, voltak grillezett zöldségek, ahogy Romániában hagyományos. A pécskaiak román csorbát készítettek, a makói román önkormányzat kétfajta pörköltet, marhát és sertést. Az elekiek birka-különlegességet főztek – tudtuk meg Birta Julia Mihaélától, a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől.

A Zöldházba ellátogatott Kreszta Traján, román nemzetiségi szószóló is.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá