Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az államalapítási ünnep mellett meg kell emlékeznünk dr. Tóth Ferencről, Makói díszpolgáráról, aki napra pontosan egy évvel ezelőtt, 90 évesen hunyt el.

Tanulmányait szülővárosában kezdte, 1947-ben érettségizett a mai Makói József Attila Gimnáziumban. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karára iratkozott be, magyar-történelem szakos tanári diplomáját 1952-ben szerezte meg.

Egy évig tanított az akkor már József Attila nevét viselő egykori iskolájában, majd a Szegedi Tudományegyetem Történeti Intézetében lett tanársegéd és könyvtáros. 1955–1964 között ismét a József Attila Gimnázium tanára volt. 1964-ben kinevezték a József Attila Múzeum igazgatójának. Működése idején fölépült az új múzeumépület, a skanzen több épülete, megnyílt az Espersit-ház, és felépült a makói hagymás ház az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Nem sokkal halála után emléktáblát kapott a makói múzeum falán

1968-ban jelent meg első nagyobb tanulmánya, A makói talicska; 1976-ban doktorált a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán, doktori disszertációját A makói parasztház címmel írta és védte meg. 1988-ban ment nyugdíjba, aktívan töltötte nyugdíjas éveit, több publikációja jelent még meg.

Szerkesztésében százötvennél is több kiadvány jelent meg, publikációinak száma meghaladja a háromszázat. Tevékenységéért számos díjat, elismerést kapott.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá