Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

Közvélemény-kutatást készített a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) azon tűzoltók körében, akik ténylegesen „vonulósként” dolgoznak, tehát ők azok, akik az égő házba bemennek, vagy a baleseteknél embereket vágnak ki a roncsok közül.

Az augusztus elején indult kéthetes felmérés során összesen 1392 válasz érkezett, ebből pedig kiderül, hogy a tűzoltók drasztikusan rosszul látják helyzetüket, és már csak a hivatástudat tartja őket a pályán.

Kimutatták, hogy a tűzoltók 73,9 százalékának, azaz közel háromnegyedének már megfordult a fejében, hogy elhagyja a hivatást. Ez azt jelenti, hogy 64,8 százalékuk fontolgatja, 9,1 százalékuk pedig már potenciális pályaelhagyó, aki tervezi az új életét.

Fotó: HTFSZ

Arra a kérdésre, hogy mi tarthatná vissza azokat, akik a tűzoltó pálya elhagyására készülnek, egyértelmű válaszok születtek: 95,6 százalékuk magasabb bért akar, 95,2 százalékuk a Fidesz-kormány által 2012-ben elvett szolgálati nyugdíj visszavezetését követeli, de 71,3 százalékuk jelölte meg azt is, hogy a tűzoltóság kapja vissza önállóságát a szakmában közutálatnak örvendő Katasztrófavédelem alól. Egyébként egy másik, ide tartozó kérdésre a tűzoltók 93,4%-a azt felelte, hogy semmi szükség nincs a Katasztrófavédelemre a tűzoltói feladatokhoz, holott az ezzel járó problémákat hosszasan tudnák sorolni.

A béremelések szükséges mértékére adott válaszok szerint a tűzoltók legnagyobb csoportja, 38,5 százaléka 50%-os béremelést várna el, de 18,5 százalékuk a 100%-os emelést, tehát a fizetés duplázását jelölte meg.

A mostani felmérésben a szolgálati nyugdíj visszavezetéséről szóló kérdésre a legnagyobb halmaz, 48,2% azt a megoldást tartaná a legjobbnak, ha 25 év szolgálat után és betöltött 50 éves kor felett járna ismét a szolgálati nyugdíj. Ennek elvétele még az alacsonyan tartott fizetéseknél is nagyobb érvágás volt a rendvédelmi dolgozóknak, hiszen sokuk annak fényében választotta akár a tűzoltói, akár a rendőri hivatást, hogy a megterhelő és napi szinten életveszélyt jelentő munkáért cserébe hamarabb nyugdíjazzák majd őket.

A felmérésben megkérdezték a tűzoltókat arról is, hogy aki el akarja hagyni a hivatást, az miért tenné. Itt is riasztó válaszok születtek: az állomány döntő többsége ugyan a megalázóan alacsony fizetés és a gyalázatos átverésként átélt korengedményes nyugdíj megvonásával indokolta a váltás kényszerét, de nagyon sokan válaszoltak úgy, hogy

elegük volt a hatalmaskodó és megfélemlítő rendszerből, a felsővezetők szakmai dilettantizmusából és a megalázó bánásmódból.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének álláspontja az, hogy a rendvédelmi ágazatot érintő intézkedések rossz hatással vannak a lakosság biztonságára és a vagyonvédelemre, ezen belül a tűzoltás, balesetek és természeti csapások okozta életveszély és anyagi károk elhárítására. Mint írják, „a jelenlegi életpályamodellnek nevezett förmedvény” csak arra való, hogy elűzze az évtizedes tapasztalattal rendelkezőket a pályáról és elfordítsa a szakma és a hivatás iránt érdeklődőket a tűzoltóságtól.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá