Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A jobboldali ellenzéki párt sajtóközleményben reagált arra, hogy 2020-tól kötelezővé tennék a felsőoktatásba való jelentkezéshez a nyelvvizsgát. Mint ismert, szakmai vélemények szerint a kötelező nyelvvizsga feltétele azokat a szakmákat érintené még súlyosabban, ahol jelenleg is nagy munkaerőhiány van. 

A Jobbik a sajtóközleményében úgy fogalmaz, hogy sokatmondó és elszomorító lenyomatai az Orbán-kormány oktatási stratégiájának azok a legfrissebb adatok, amelyek szerint, ha már idén kötelező lett volna a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez, 19 ezernél is több diák – a jelentkezők harmada – nem kezdhetné meg a tanulmányait. Vészjósló, hogy például a pedagógusképzésben résztvevők közel fele kiszorulna a felsőoktatásból a rendelet hatálybalépésével.

Ez a drasztikus hallgatószám-csökkenés a katasztrófa szélére juttatja jövőre a magyar felsőoktatást, egyetemeket, főiskolákat lehetetlenít el.

A közlemény szerint a minőségi felsőoktatás kulcsfontosságú kérdés, egyetért a Jobbik azzal, hogy a felsőoktatásba való bekerülés megkövetel egy bizonyos tudásszintet, melynek a nyelvismeretben is meg kell nyilvánulnia, azonban a követelmények állítása előtt elengedhetetlen a szükséges feltételek biztosítása is. Éppen ezért a Jobbik számára felháborító, hogy a Fidesz érdemi intézkedéseket nem tett e téren. Jelenleg a magyar közoktatási intézmények jelentős része képtelen biztosítani a diákok számára a hatékony nyelvtanuláshoz szükséges alapfeltételeket, ezért a Jobbik szerint elfogadhatatlan a kormány nyelvvizsga-követelményének jövő évi bevezetése.

A Jobbik szerint a magyar nyelvoktatás alapjaival vannak gondok, sürgős reformokra van szükség, melyek megvalósítására a párt határozott elképzelésekkel, reformcsomaggal rendelkezik. Az jobboldali párt szerint csak a nyelvoktatási reformok után állíthat egy felelős kormány többletkövetelményeket a felvételiző diákok elé, ezért a

Jobbik felszólítja a kormányt, hogy halassza el a 2020-as hatálybalépését annak a kormányrendeletnek, amely követelményként állítja a középfokú nyelvvizsgát a felsőoktatásba való bejutáshoz.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá