Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Ha már idén kötelező lett volna a nyelvvizsga, 19187 diák, a felvettek 31 százaléka nem jutott volna be a felsőoktatásba – derült ki azokból az adatokból, amit a frissen felvett, tanulmányaikat szeptemberben kezdő felsőoktatási hallgatókról kért ki az Oktatási Hivataltól a Magyar Narancs.

Az adatsor azt is megmutatta, hogy a mind szakonként, mint területileg jelentős eltérések vannak a nyelvvizsgával rendelkezők arányai között. A legszembetűnőbb különbség a budapesti és vidéki egyetemek között fedezhető fel. A lap szerint úgy tűnik, hogy a Corvinuson, az ELTE-n vagy a BME-n nem fog túlzott megrázkódtatást okozni a kötelező nyelvvizsga bevezetése, a Nyíregyházi Egyetemen viszont alig a felvettek harmadának, Dunaújvárosban és Egerben is kevesebb mint a felének volt nyelvvizsgája.

Aggasztó továbbá, hogy a pedagógusképzésre bekerülők 47 százalékának, azaz majdnem a felének nem volt nyelvvizsgája. Ha a tanárjelöltek fele kiesne a nyelvvizsga hiánya miatt, az még nagyobb problémát szülne az amúgy is tanárhiánnyal küzdő oktatás területén.

A Magyar Narancs információi szerint a HÖOK és más szervezetek is tárgyalnak a kormánnyal annak érdekében, hogy legalább részterületeken halasszák el a következő tanévre tervezett kötelező nyelvvizsga bevezetését.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá