Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Az időjárás nem kedvezett ugyan a Körös-Maros Nemzeti Park területén fészkelő fehér gólyáknak, ennek ellenére sikeres költési szezont zártak. A Békés és Csongrád megyei tájakon összesen mintegy 850 fióka nevelkedett fel, melyek az idős madarakkal együtt nemrég elindultak hosszú útjukra, afrikai telelőhelyükre – közölte honlapján a nemzeti park.

A Maros-ártér részterületen, Makó térségében az utóbbi 20 évben 37 és 69 pár között váltakozott az állomány. Idén 52 pár költött, tehát átlagos évről beszélhetünk. Sajnos azonban a párok 29 százaléka nem tudott fiókát reptetni. Összesen 89 fióka nevelkedett fel: hat fészekben négy, tizennégyben három, tizenegyben kettő, egyben pedig csupán egyetlen. A fehér gólyák gyülekezési időszakában a Maros-ártérben nem volt komolyabb vízállás a pusztákon, ezért gyülekező csapatok sem állomásoztak itt.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban fészkelő fehér gólyák már úton vannak telelőhelyükre. Bízunk benne, hogy tavasszal valamennyien visszatérnek hozzánk!

(kmnp.nemzetipark.gov.hu nyomán, fotó: illusztráció)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá