Hirdetés
Becsült olvasási idő: 4 perc

Nemcsak országos szinten és a nagyvárosokban drágultak sokat az ingatlanok árai az elmúlt évtizedben, hanem a kisebb városokban, falvakban is jelentős áremelés következett be. Makón a családi házak átlagárai ugyan nem mozogtak sokat idén, a téglalakások átlagára viszont rakétasebességgel haladt előre és csak az idei év első hét hónapjának tekintetében háromszor nagyobbra növekedett – derül ki abból az elemzésből, melyet oldalunknak készített az Ingatlannet.hu.

Így áll a makói ingatlanpiac 2019-ben

Idén a családi házakat nézve nem történt túl nagy változás az átlagárakban, szinte egész évben stagnáltak. Az év eleji, azaz a januári 110 ezer Ft/m²-es átlagártól négyzetméterenként mindössze 10 ezer forinttal lettek drágábbak a családi házak a júliusi hónapra.

Makón a házakkal szemben a lakáspiacon szemmel is jól látható kiugrásokat tapasztalhattunk az idei évben. A panellakások esetében a kezdeti 215 ezer Ft/m²-es januári átlagár februárra 30 ezer forinttal csökkent négyzetméterenként. Ezután a panellakások kínálati árai újult erőre kaptak és júliusra elérték 240 ezer Ft/m² átlagárat.

2019-ben Makó összes ingatlantípusa közül a legnagyobbat a téglalakások átlagos négyzetméter árai ugrották. A téglaépítésű lakások tekintetében ugyanis a januári hónapot jellemző 120 ezer Ft/m²-es átlagárról a júliusi hónapra egészen 380 ezer Ft/m²-es átlagárra drágultak a téglalakások. Tehát csak idén átlagosan több mint háromszoros emelés történt a makói téglalakások kínálati áraiban.

Drágább vagy olcsóbb Makónál a vonzáskörzete?

Az általunk vizsgált települések között mind a makói családi házak, mind pedig a makói lakások átlagára a középmezőnyben helyezkedik el.

Amennyiben a felsorolásunkba vett családi házakat nézzük, láthatjuk, hogy Makónál Orosháza és Szentes családi házainak átlagos négyzetméter ára is némileg alacsonyabb volt idén júliusban. A hódmezővásárhelyi családi házak egyetlen négyzetméterét már átlagosan 20 ezer forinttal drágábban kínálták a makóinál. Ezen felül az országos szinten a családi házak júliusi átlagos négyzetméter árai több mint 100 ezer forinttal, a szegedieké pedig 200 ezer forinttal kerültek többe.

Ha a panellakásokra fókuszálunk, már más eredményeket figyelhetünk meg. Ez esetben ugyanis Orosháza illetve Hódmezővásárhely átlagárai voltak kedvezőbbek idén júliusban. A makói 240 ezer Ft/m²-es átlagártól viszont Szentesen már 15 ezer forinttal magasabb átlagáron kínálták a panellakások egy négyzetméterét a júliusi hónapban.

A téglalakásokra helyezve a hangsúlyt megint más árbeli rangsort állíthatunk fel az egyes települések között. A vizsgálatunk alá vont települések téglaépítésű lakásainak júliusi árversenyében Makó a 380 ezer Ft/m²-es átlagárával megelőzte a 165 ezer Ft/m² átlagárral jellemezhető Orosházát, valamint a 240 ezer Ft/m²-es átlagárú Szentest és a 260 ezer Ft/m²-es átlagárú Hódmezővásárhelyet is.

Az országban és a Szegeden eladásra kínált lakások átlagos négyzetméter árai a makói eladási árakhoz képest kiugróan magasak voltak 2019. júliusi hónapjában. A panellakások júliusi átlagára Szegeden 350 ezer Ft/m², hazai szinten pedig 420 Ft/m² volt. Továbbá Makó téglalakásainak átlagos négyzetméter ára nem tudta lekörözni sem a szegedi 500 ezer Ft/m²-es, sem pedig az országos 600 ezer Ft/m²-es átlagárat.

Nem egyszerű mutatvány ma lakást venni

Az elmúlt évek alatt feltornázódott lakásárak bizony komoly feladvány elé állítják azokat, akik ingatlanba szeretnék fektetni pénzüket. A vásárlás előtt állók helyzetét tovább nehezíti, hogy az utóbbi években a lakásárak növekedési üteme nagyobb volt, mint a jövedelmek emelkedése.

Egy felmérés szerint a magyaroknak 12,5 évnyi családi mediánjövedelem összespórolására lenne szükség egy 90 m² alapterülettel rendelkező saját lakás megvásárlásához. Valószínűleg ez az időtartam egy budapesti lakás esetében még hosszabb lenne.

A lakásárak és jövedelmek összefüggésének tekintetében a világ 95 országának rangsorában Magyarország a 48. helyen áll. A világ legdrágább lakáspiaca Venezuela lett, ahol 150 évig kellene spórolni egy 90 négyzetméteres lakásra. A rangsor legolcsóbb lakáspiacai közé pedig olyan országok tartoznak, mint Szaúd Arábia, az Egyesült Államok valamint Dél-Afrika.

(fotó: illusztráció)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá