Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Napról-napra egyre gyakrabban tűnnek fel gyülekező, vonuló madárcsapatok a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. A vízi-, parti- és ragadozó madarak látványosan, az erdei énekesek csendben, rejtőzködve haladnak telelőhelyeik felé – közölte honlapján a nemzeti park.

Kis-Sárréten figyelhető meg a legintenzívebb és leglátványosabb madármozgás. Elsősorban a halastavakon koncentrálódnak a vízimadarak, mivel a többi területen nincsenek vízállások. A halastavakon a récék száma már eléri a 3000 példányt, zömük természetesen most is tőkés réce, de cigányrécéből is több mint 200 példányt számoltunk. A nyári ludak száma szintén növekedést mutat, már legalább 3000 példány tartózkodik a tavakon.

Kígyósi-pusztán a Nagyerdőben erős énekesmadár-vonulás tapasztalható. Csilpcsalpfüzikék, fitiszfüzikék, kerti gezék, kis- és barátposzáták csapatai mozognak a fák, bokrok között. Az erdei énekesek rendszerint csendben, rejtőzködve vonulnak.

A pusztai területeken jól látható viszont, hogy megkezdődött a ragadozó madarak vonulása: a Csanádi pusztákon legalább 10-20 hamvas rétihéját figyelünk meg rendszeresen és csapatokba verődtek a kék vércsék is, melyeknek őszi szinkronszámlálása is megkezdődött már a Körös-Maros Nemzeti Parkban.

Maros-ártéren több tucatnyi példányból álló gyurgyalag-csapatok mozognak. A folyó menti kubikgödrökben gyakran láthatunk néhány fekete gólyát, lassan ők is indulásra készülődnek.

Kardoskúton, a Fehér-tónál augusztus elején jelentek meg az első vonuló vízi- és partimadarak, legnagyobb számban pajzsoscankókat és bíbiceket figyeltünk meg. A térségben nagy csapatban gyülekeznek a vadgerlék, hantmadarak, sárga billegetők is.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon érdekes volt a böjti récék nagyobb számú gyülekezése: egy holtág-részben, Szőlőszugban 200 példányt figyeltünk meg. Ahogyan ide, úgy Cserebökénybe is megérkeztek az első kék galambok.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá