Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

2019-ben is Bécset rangsorolták a világ legélhetőbb városaként.  Az osztrák főváros már második éve csaknem tökéletes pontszámmal lett első stabilitás, kultúra és környezet, oktatás és infrastruktúra, valamint az egészségügy szempontjából is, ezzel tovább bővítve a város régóta ismert szépségéből és biztonságából fakadó hírnevét.

A rangsor az Economist Intelligence Unit éves Globális Élhetőségi Mutató (Global Liveability Index) 140 nagyvárosról készített kutatása alapján készült. A második helyen Melbourne végzett, amit Bécs a tavalyi évben szorított le a dobogó legfelső fokáról hét évnyi regnálás után. Őket követi még Sydney, Oszaka és Calgary a legjobb öt között – derül ki a CNN összefoglalójából.

Bár a listavezetők főként Ausztrália, Kanada és Japán városaiból kerültek ki, Európa is jól szerepelt. Koppenhága szintén bejutott a top tízbe, rajta kívül pedig még Zürich, Frankfurt, Genova, Helsinki, Amszterdam és Hamburg ért el helyezést a legjobb 20 között.

Népszerű nagyvárosok, mint New York vagy London csak a 48. és 58. helyeken végeztek, ez a bűnözés és terrorizmus nagyobb kockázatának köszönhető. Párizs pontszámát is lehúzta a tavaly november óta tartó kormányellenes tüntetések okozta instabilitás, így csak 26. lett. (Tavaly Budapest a 34. volt a rangsorban, de az idei listán nem szerepel.)

A szíriai Damaszkusznak ítélték a legkevésbé élhető város címét, rajta kívül még például Lagos, Dhaka és Caracas foglalnak helyet a lista legalján.

(napi.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá