Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A Makói Hagymafesztivál utolsó napján, 2019. szeptember 8-án a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) cukorbombájával is találkozhatnak a rendezvényre látogatók. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a diabéteszre és játszva tanítson a cukorbetegségről.

Vasárnap 10 és 20 óra között az érdeklődők a CEOSZ cukorka formájú installációján tesztelhetik a diabétesszel kapcsolatos tudásukat. Ha a megadott kérdésekre helyesen és időben válaszolnak, hatástalaníthatják a cukorbombát. A szerkezet virtuális felrobbanásának megakadályozásával tehetünk a saját egészségünk megőrzése érdekében: a játékos információszerzés segíthet abban, hogy az esetleges helytelen életmód ne okozhasson maradandó egészségkárosodást vagy ne vezessen 2-es típusú – felnőttkori – diabétesz kialakulásához. Ugyanis a 2-es típusú diabétesz megelőzhető: egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással, rendszeres testmozgással kordában tartható. Ezek mellett a vércukorszint mérése is fontos a betegség azonosításában, illetve nyomon követésében. A fesztiválra látogatók ezért a vércukorszintjüket is ellenőrizhetik a CEOSZ installációjánál. A cukorbetegség leggyakoribb szövődményei közé tartoznak többek között a láb ereinek és idegeinek károsodása, valamint a szív- és érrendszerei problémák is. A CEOSZ kitelepülésénél az érdeklődők BKI-mérésen (Boka Kar Index) is részt vehetnek, amelynek során a perifériás érbetegségre utaló jeleket vizsgálják a szakemberek.

„Fontosnak tartjuk, hogy interaktív formában hívjuk fel a figyelmet a cukorbetegségre, hiszen a diabétesszel, annak megelőzésével és tüneteivel kapcsolatos ismeretek így sokkal jobban rögzülnek, mint ha csak egy előadást hallgatnának végig a résztvevők. A cukorbombával való játék során hasznos, gyakorlati tudásra is szert tehetnek az érdeklődők”

– mondta Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke.

„Az installáció egyébként idén már járt Debrecenben, Kaposvárott és Siófokon is, és még további helyszíneken lehet vele találkozni az ősz folyamán. Az országjáró roadshow célja a figyelemfelhíváson túl a tagszervezeteink szélesebb körben való megismertetése. Nagyon fontos a megbízható információkhoz való hozzájutás, így aki már érintett, vagy aki megelőzés céljából szeretne többet tudni a cukorbetegségről, az nincs egyedül, van hová fordulnia a kérdéseivel.”

Évről-évre nő a cukorbetegek száma: ma Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, és további 500 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen. Óvatos számítások szerint 2027-re a magyar lakosság 20-70 év közötti korosztályában már minden tizedik ember cukorbeteg lesz. Ezért kiemelten fontos, hogy megfelelő információval rendelkezzünk erről az eleinte észrevétlen, de súlyos szövődményekkel járó betegségről, és időben diagnosztizálják azt.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá