Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője írásbeli kérdéssel fordult Nagy István agrárminiszterhez, ugyanis a tárcavezető korábbi vágyálma nem vált valósággá, az idényáras zöldségfélék áremelkedése nem rövidtávon nehezíti az életünket.

Jellemző egyébként, hogy még a 23 százalékos drágulás mellett is úgy tartotta a kormányzat, hogy éves szinten nem lesz jelentős áremelkedés, és nem számítanak a fogyasztói kiadások nagymértékű emelkedésére sem.

A Központi Statisztikai Hivatal által most megjelentetett adatok szerint a szaktárca ezen prognózisa is tévesnek bizonyult, az áremelkedés mértéke többszöröse a nettó keresetek és nyugdíjak növekedésének.

Jakab Péter ezért volt kíváncsi arra, hogy

  • milyen intézkedéseket terveznek bevezetni annak érdekében, hogy a zöldségek kereslete ne csökkenjen, illetve esetlegesen növekedjék,
  • valamint tervez-e a kormány bármilyen intézkedést annak érdekében, hogy a hazai lakosság számára az egészség megőrzéshez nyilvánvalóan szükséges zöldségfélék mindenkor elérhető áron megvásárolhatók legyenek.

Nagy István ismételten bizonyította, hogy az Orbán-kormány talán egyetlen józan gondolkodású és szakmailag felkészült tárcavezetője.

Elismerte, hogy a tavalyi és idei európai szárazság betett a kontinens zöldségpiacának, a burgonya és más zöldségfélék terméshozama jelentősen csökkent, az árak pont ezért emelkedtek.

Hazánk helyzete is drasztikusan romlik: ahogy azt a miniszter hangsúlyozta,

Magyarországon az éghajlat melegedésével, szárazabbá válásával csökkent a termőterület, és így a termés mennyisége. Ezért importra is szorultunk burgonyából.

Sajnálatos módon, az Orbán-kormány eddig nem vette komolyan a klímaváltozás kérdését, így Nagy István is csak annyit tudott megígérni, hogy

mostantól 2030-ig(!!!) évente 17 milliárd forintnyi összeget fognak fordítani a termőterület csökkenésének megállítására, valamint a hozam- és a termésmennyiség növelése érdekében.

Hogy ez mennyire kései döntés, és elég lesz-e az évi 17 milliárd, az a jövő zenéje, az azonban már a jelen problémája, hogy a zöldségárak – az eddigi felelőtlen és/vagy nem létező klímapolitikánk miatt – továbbra is emelkedni fognak.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá