Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Népszava számításai szerint 2011 és 2018 között összesen 665 milliárd forinttal húzta le az autósokat a Fidesz-kormány azzal, hogy

nem csökkentette az üzemanyagok jövedékiadó-tartalmát az unió által engedélyezett legalsó szintre.

A legszebb, hogy mivel Matolcsy György közreműködésével sosem látott mélységekbe gyengítették a forintot, mára ez a mozgástér elillant.

A lap emlékezetet, hogy a Fidesz ellenzékből még rendszeresen és hangosan követelte az üzemanyagok adószintjének az unió által megengedett legalacsonyabb szintre való csökkentését (bizony, ebben az MSZP-SZDSZ-kormányok sem jártak élen – a szerk.), sőt a szociálliberális kabinetektől számon kérték, hogy miért nem harcolnak az EU-előírás csökkentéséért. Ugyanakkor a 2010 utáni kormányok

lényegében csak emelték az üzemanyagok jövedéki adóját.

átlag 391 forinton álló benzinen jelenleg 120, a mintegy 417 forintért mért gázolajon pedig 110,35 forint a literenkénti jövedéki adó. Az áfa ezen plusz 32, illetve 30 forint.

A Népszava kiemeli: az Orbán-kormányok 2010 óta bármikor csökkenthették volna az üzemanyagok jövedéki adóját, amit ráadásul több ellenzéki párt is követelt, ám erre mégsem került sor.

Ennek eredményeképpen a Fidesz

a benzinnél 20-30, a gázolajnál pedig 40-60 milliárd forintot húzott ki évente az autósok zsebéből.

A lap szerint az Orbán-kabinetek teljes éveiben

  • a benzint használók 223,
  • a dízelesek pedig 442 milliárd forinttal fizettek többet

az államnak annál, mint amennyit az unió még megengedett volna.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá