Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

Hétfőn délelőtt vette kezdetét a makói laktanyában a születésnapi ünnepség, ahol a makói tűzoltóság elmúlt 135 évére emlékeztek a laktanya jelenlegi dolgozói. A szolgálatban lévő állomány és a vezetőség mellett meghívást kapott az eseményre többet között Makó város polgármestere, a társzervek vezetői, valamint a laktanya egykori parancsnokai.

Az ünnepi köszöntők sorát Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere nyitotta. A város első embere köszönetét fejezte ki a tűzoltók hősiességéért, a városért végzett áldozatos munkájukért. Kiemelte a tűzoltók összetartását, példaértékű teljesítményét, amellyel nap mint nap emberi életeket mentenek.

A polgármester ünnepi beszédét követően a laktanya parancsnoka, Balogh Róbert tű. alezredes ismertette a tűzoltóság elmúlt 135 évének történetét, érdekes és sorsfordító pillanatait. A parancsnok elmondta, a múlt században Makó több ízben esett tűzvésznek áldozatául, és e szomorú tapasztalatok késztették arra a város vezetőségét, hogy minden óvintézkedést megtegyenek az újabb tűzveszély elhárítására. A gondoskodásnak köszönhető, hogy Makó tűzrendészeti szervezete azóta is állandóan fejlődik, és más alföldi városoknak is mintául szolgál.

A parancsnok hangsúlyozta, a napjainkhoz vezető út sokszor nem volt zökkenőmentes, minden időszakban, minden nemzedéknek megvolt a maga küzdelme, de hittel, kitartással és kemény munkával úrrá lettek a nehézségeken. Nem lett volna a makói sikeresen működő tűzoltóság, ha elődeink nem hittek volna abban, amit tesznek, és hittel és elszántsággal, kellő hivatástudattal nem végezték volna munkájukat. Az alezredes elmondta, a jelenkor tűzoltóinak feladatuk és felelősségük nem kicsi, hiszen az évek előrehaladtával egyre nagyobb és jelentősebb az az örökség, melyet a most is íródó történelemkönyvek lapjai ránk hagynak. Amikor reggel átveszik a szolgálatot, nem csupán egy 24 órás szolgálat örökségét veszik át, hanem 135 év küzdelmének örökségét is.

A rendezvény végén Szatmári Imre tű. dandártábornok, megyei igazgató és Balogh Róbert tű. alezredes elismeréseket adott át az állomány tagjainak.

Elismerésben részesültek:

Dr. Pintér Sándor, belügyminiszter, a katasztrófavédelem hivatásos állományában töltött 20 éves szolgálata, és eredményes munkája elismeréséül, Szolgálati Jelet adományozott:

  • Czirják Ferenc tű. zászlósnak, a makói hivatásos tűzoltó-parancsnokság különleges-szer kezelőjének, és
  • Biacsi Tamás tű. zászlósnak, a makói hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépkocsivezetőjének.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Szatmári Imre tű. dandártábornok, 50. születésnapja alkalmából emléktárgyad adott át Farkas Gábor tű. főtörzsőrmesternek, a makói hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltójának.

Balogh Róbert tű. alezredes pedig a makói tűzoltóság fennállásának 135. évfordulója alkalmából emlékplakettet adott át Szebeni Antal tű. főtörzsőrmester és Becsei György tű. főtörzsőrmester részére.

A születésnapi rendezvény egy jó hangulatú, múltidéző ebéddel zárult a makói laktanyában.

(Csongrád Megyei Katasztrófavédelem, fotó: Molnár Krisztina tű. főhadnagy/Csongrád MKI)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá