Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

A 23 makói szavazókör mindegyikébe delegált szavazatszámlálókat a lokálpatrióta összefogás – közölte oldalunkkal Zeitler Ádám. Az összefogás képviselőjelöltje ugyanakkor hozzátette: minden választót arra kérnek, hogy ügyeljen a választás tisztaságára.

Választási csalás lehet a láncszavazás; vagy ha szándékosan nem kerül pecsét a szavazólapra; ha szavazóköri delegáltakat „becsapdáznak”; kikerülnek a szavazókörből és nem látják, mi kerül be az urnába; mi történik az utolsó fél órában és hogy a közmunkások esetében milyen nyomásgyakorlás lehetséges.

A tavalyi országgyűlési választás után közkeletű vélekedés volt, hogy a Fidesz-KDNP azokban a szavazókörökben volt a legsikeresebb, ahol az ellenzéknek egyetlen szavazatszámláló biztosa sem volt. Ez valóban kimutatható: ahogy növekszik az ellenzéki szavazatszámláló biztosok száma 0-ról 4-re, a Fidesz-KDNP átlagos szavazati aránya lecsökken 52 százalékról 46 százalékra. Kimutatható volt az is, hogy ahogy nő egy szavazókörzetben az érvénytelen szavazatok aránya, úgy növekszik a Fidesz-KDNP-re leadott szavazatok aránya is. Mindeközben ellenzéki pártok esetében nincs ilyen összefüggés vagy pontosan ellenkező hatást figyelhettünk meg.

A szavazatszámláló bizottságok a választási bizottságok egyik legfontosabb típusai. Feladatuk közé tartozik ugyanis a választás tisztaságának, törvényességének ellenőrzése, és maga a szavazás végeredményének megállapítása is.

(Kiemelt kép: archív)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá