Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A világ számos vezető lapja beszámolt a fideszes főpolgármester legyőzéséről – szemlézi a 444 –, a legtöbben az AFP vagy a Reuters tudósítását vették át. Ezekben Karácsony Gergely azt nyilatkozza, hogy a fővárost a huszadikból a huszonegyedik századba fogják átvinni, és Budapest zöld és szabad város lesz, mely visszakerül Európába.

Simon Zoltán, a Bloomberg tudósítója azt írta, Orbán Viktor számára a vasárnapi vereség volt az elmúlt évtized legnagyobb választási csalódása. Hozzáteszi, hiába a civil társadalom elleni fellépés, illetve a nemzeti média fölötti szinte teljes kontroll, a magyarok egy jelentős része ellenzi Orbán uralmát. Ugyanakkor azt is megemlíti, ettől ez a hatalom még stabil maradt a választások után is. Simon külön kitér a szex- és korrupciós botrányba keveredett Borkaira is, hangsúlyozva: Orbán rokonai, tanácsadói és szövetségesei a politikai és üzleti életből elég fényűző életet élnek.

Politico szintén Orbán elmúlt évtizedének legnagyobb vereségeként értékeli az önkormányzati választásokat. A lap cikke az ellenzéki összefogás sikerességét emeli ki.

Financial Times ugyancsak Orbán vereségének nevezi a vasárnapi voksolás eredményét. Külön kiemeli, hogy a kormányzó párt vérvesztesége a gazdasági növekedés ellenére történt meg. A gazdasági lap ír arról is, hogy a választásokon az ellenzék 10 nagyvárosban és 13 budapesti kerületben is felhatalmazást kapott az irányításra. Úgy vélik, veszélyes lenne az Alaptörvényben visszanyesni az önkormányzatok hatáskörét, mert az még jobban a Fidesz ellen hangolná a fővárosiakat.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá