Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az 1956-os forradalom október 26-án kezdődött Makón: a József Attila Gimnázium tanulóinak tüntetése után a helyiek ledöntötték a szovjet emlékművet. 

A város irányítását átvette a Nemzeti Bizottság. Makó rendőrkapitánya, Fazekas Lajos a rendőrség előtt fegyvertelenül fogadta a tüntetőket, és jóváhagyta, hogy a rendőrök és a nemzetőrök együtt óvják a nyugalmat. November 9-én öt szovjet tank jelezte a szabadság végét. A Nemzeti Bizottságot november 21-én számolták föl, vezetőjét karhatalmisták Szegedre vitték.

A szovjet emlékművet 1951-ben állították fel. A ledöntés utáni újraépítés során a korábbi sztálinista címert, a Kossuth címeres változatra cserélték le. A domborművön szovjet katonák zászlót adnak át a magyar népnek akiket egy munkás, egy paraszt, egy gyermekét tartó anya, és egy fiatal úttörő képvisel. A képeken az úttörő nem látszik mert a fal melletti részen takarásban van. Erre a köralakú domborműre épült fel agy magas felfelé keskenyedő oszlop, tetején ötágú csillaggal.

Az 1990-es lebontás után a maradványokat a József Attila Múzeumba vitték. Ezt követően, 1996-ban került a Csanád vezér térre az 1956-os emlékmű. Tervezője Jámborné Balog Tünde, a város díszpolgára, a kivitelezője Szügyi László volt.

(Kiemelt kép: Makói Hírek 2015. október 22-i különszám.)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá