Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az alakuló ülés után a kopjafáknál folytatódott az október 23-i ünnepi program. Először Farkas Éva mondott beszédet, majd a Forgatós Táncegyüttes adott műsort. Koszorút külön csak a polgármester és Juhász Tünde kormánymegbízott, a történelmi egyházak és az iskolák rakhattak le. Hogy az újraválasztott városvezetés miért törölt el egy több évtizedes gyakorlatot a koszorúzásnál, az érthetetlen.

Farkas Éva emlékeztetett: minden évben összejövünk a kopjafáknál, hogy emlékezzünk, a múltnak tisztelettel adózzunk. Nem azért mert kötelező, hanem mert a nemzeti ünnepet az emberek a szívükbe fogadták.

Úgy vélte, meghasadt az égbolt Makón 1956 októberében, mert mindenkinek mindenből elege lett. Szerinte ritka pillanat, amikor az egész ország egy emberként lépett fel egy közös ügyért. – 1956 bebizonyította, hogy egy ügyet csak széleskörű összefogással lehet sikerre vinni. Mert 1956-ban különböző társadalmi osztályokba tartozó embereket egy akarattal, egy irányba mozdultak meg. Ez olyan lecke, amiből a makóiak is tanulhatnak – fogalmazott.

Farkas Éva elmondta, hogy nagyon sok embernek kellett egész életére kiható döntést hozni. Volt akinek később a személyes életében került, másnak börtönéveket, emigrációt jelentett.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá